Cselekvésre szólították az EU-t a nagy ipari energiafogyasztók

Forrás: Európai Bizottság
Ötszörösére emelkedtek az energiaárak az elmúlt hónapokban, a szén-dioxid ára pedig megháromszorozódott az év eleje óta. Sok európai ipari energiafogyasztó volt kénytelen bezárni erőműveit vagy visszafogni üzemeinek működését. A helyzet akár az európai vállaltok áthelyezéséhez is vezethet. Az iparág képviselői gyors cselekvésre szólították fel az EU vezetőit.

Elérte az energiaár-válság a legtöbb európai országot, számos ipari energiafogyasztó kénytelen volt üzemeinek működését csökkenteni vagy ideiglenesen bezárni erőműveit. Az energiaárak 4-5-szörösére emelkedtek az elmúlt hónapokban, de az utóbbi napokban még tovább drágultak. Ezzel párhuzamosan a szén-dioxid ára megháromszorozódott az év eleje óta. Az elviselhetetlenül magas energiaárak már most aláássák a megfizethető, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia biztosítását célzó strukturális intézkedéseket, amelyre az unió Green Deal célkitűzéseinek eléréséhez van szükség.

Az energiaigényes iparág felszólítja az EU vezetőit, hogy gyorsan lépjenek fel az energiaárak exponenciális növekedésével szemben.

A pénzügyi szereplők, köztük a fedezeti alapok és az árutőzsdei kereskedőházak piaci spekulációi, a gázpiaci egyensúlytalanságok, a szezonálisan csökkenő megújulóenergia-termelés, a nukleáris energiatermelés visszaesése, a szénbányák bezárása és a villamosenergia-árakban megjelenő megnövekedett szén-dioxid-költségek mind-mind a kialakult helyzet legfőbb okozóinak tekinthetők.

Súlyosan érintette az energiaigényes ágazatok európai működésének versenyképességét és jövedelmezőségét a jelenlegi helyzet, hisz ezek vannak leginkább kitéve a drámai ár kiugrásoknak. Az érintett vállalatok termelési és tevékenységi költségeik nagy részét az energiaköltségek teszik ki. Ezért,

ha hosszabb ideig maradnak az elviselhetetlenül magas energiaárak, az súlyos veszteségekhez, európai vállalatok áthelyezéséhez és a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez vezethet.

A válság továbbá veszélyezteti a szén-dioxid-mentes beruházások jövőjét és a meglévő, alacsony szén-dioxid-kibocsátású projekteket. Így, gyors cselekvésre van szükség a energiaigényes iparágak beruházásainak biztosítására a szén-dioxid-mentesítés kihívásának teljesítése érdekében. Ha pedig nem áll majd rendelkezésre a megfelelő finanszírozás, a szén-dioxid-mentesítés még nagyobb kihívássá válhat.

Az EU vezetőinek számos eszköz áll rendelkezésre a jelenlegi energiaválság kezelésére. Az energiaigényes iparágak arra kérik a nemzeti hatóságokat, hogy gyorsan használják ki azokat eszköztárban rejlő lehetőségeket, amelyeket az Európai Bizottság októberben mutatott be. Ezen túlmenően, sürgős intézkedésekre van szükség az EU szintjén is, hogy az érintett vállalatok képesek legyenek kilábalni ebből a helyzetből, amely várhatóan több hónapig fog tartani. A jelenlegi helyzet jól mutatja, hogy szükség van az európai kibocsátáskereskedelmi rendszerről (Emissions Trading System) szóló irányelv reformjára is, hisz az megakadályozza az uniós árak hirtelen emelkedését, ami kedvezőtlenül hatna az energiaköltségekre.

Az uniót felszólító iparági képviselők közé tartozik az európai cementszövetség, a Cembureau, a Cepi papíripari szövetség, a kerámiaipart képviselő Cerame-Unie, a mészipari ágazati szövetség, a European Lime Association, a vas- és szilíciumipart védő Euro Alliages, az Európai Acélszövetség (Eurofer), az európai színesfémgyártók és -újrahasznosítók ernyőszervezete, az Eurometaux, az európai agyasszövetség, a EXCA, az ásványi műtrágyagyártókat képviselő Fertilizers Europe, az üvegipari vállalatok európai szövetsége, a Glass Alliance Europe és az európai ipari energiafelhasználók érdekeit képviselő egyesület, az IFIEC Europe.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink