Borzasztó, ami a sertéstelepen történt

Forrás: Kisalföld
Fotó: Huszár Gábor
Egy bonyhádi sertéstelepen rengeteg állat fulladt meg egy csőtörés miatt, ami ellen semmit sem tett az állattartó. Az esetet megpróbálta eltitkolni, a tetemeket illegálisan tárolta. Két év börtönbüntetésre ítélték.

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a bonyhádi férfit, aki nem szólt a nála bértartásban lévő sertések tulajdonosának arról, hogy csőtörés miatt megfulladt az állomány egy része, és a helyzet megoldását sem hamarkodta el. Nem tüntette fel az eseményeket a nyilvántartástan, majd illegálisan kezelte a tetemek tárolását is – olvashatjuk a Tolna Megyei Hírportálon. A több mint tíz éve állattenyésztéssel és -tartással foglalkozó, magasan képzett hetvenéves férfit a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és állatkínzás bűntettében, valamint hamis magán­okirat felhasználásának vétségében mondták ki bűnösnek. A börtön mellett 270 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Egy cég 2018-ban 3300 malac bérhizlalásával bízta meg a férfit. A sertéstelepen azonban 2019-ben csőtörés történt, aminek hatására hét istállót lepett el a 30-40 centiméter magas vízzel kevert hígtrágya. Az ott nevelt sertések a fulladás miatt nagy számban elpusztultak.

A férfi azonban az eset bekövetkeztekor semmit nem tett az állatok fulladását okozó csőtörés ellen.

Körülbelül 80, a fulladás következtében elpusztult állati tetemet elvitette, majd később szippantós céget hívott a helyszínre, azonban a szippantó kocsi csöve a sűrű trágyától eldugult.

A férfi nem tájékoztatta a történtekről az állatok tulajdonosát, sőt, az állomány-nyilvántartóban utalást sem tett az esetről.

Miután a sertések tulajdonosa tudomást szerzett a horrorisztikus helyzetről, a megmaradt állatokat biztonságos telepre, illetve vágóhídra, a tetemeket pedig fehérjefeldolgozóba szállíttatta.

A telepen azonban más is történt. A még 2018 év végén elpusztult, illetve a csőtörést követő takarítás során előkerült

30-40 sertést és maradványait egy fémkonténerbe tette a férfi, amit másfél méter magasan töltött fel és fehér mészszerű anyaggal szórta le, ami szabálytalan eljárás.

A konténert egy erre teljesen alkalmatlan régi kazánházban tárolta, ahol már ez előtt is tárolt tetemeket, szintén, jogszabályt sértve ezzel. Már maga az engedély nélkül végzett hulladékelhelyezés is bűncselekménynek számít.