Borzasztó, ami a sertéstelepen történt

Forrás: Kisalföld
Fotó: Huszár Gábor
Egy bonyhádi sertéstelepen rengeteg állat fulladt meg egy csőtörés miatt, ami ellen semmit sem tett az állattartó. Az esetet megpróbálta eltitkolni, a tetemeket illegálisan tárolta. Két év börtönbüntetésre ítélték.

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a bonyhádi férfit, aki nem szólt a nála bértartásban lévő sertések tulajdonosának arról, hogy csőtörés miatt megfulladt az állomány egy része, és a helyzet megoldását sem hamarkodta el. Nem tüntette fel az eseményeket a nyilvántartástan, majd illegálisan kezelte a tetemek tárolását is – olvashatjuk a Tolna Megyei Hírportálon. A több mint tíz éve állattenyésztéssel és -tartással foglalkozó, magasan képzett hetvenéves férfit a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és állatkínzás bűntettében, valamint hamis magán­okirat felhasználásának vétségében mondták ki bűnösnek. A börtön mellett 270 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Egy cég 2018-ban 3300 malac bérhizlalásával bízta meg a férfit. A sertéstelepen azonban 2019-ben csőtörés történt, aminek hatására hét istállót lepett el a 30-40 centiméter magas vízzel kevert hígtrágya. Az ott nevelt sertések a fulladás miatt nagy számban elpusztultak.

A férfi azonban az eset bekövetkeztekor semmit nem tett az állatok fulladását okozó csőtörés ellen.

Körülbelül 80, a fulladás következtében elpusztult állati tetemet elvitette, majd később szippantós céget hívott a helyszínre, azonban a szippantó kocsi csöve a sűrű trágyától eldugult.

A férfi nem tájékoztatta a történtekről az állatok tulajdonosát, sőt, az állomány-nyilvántartóban utalást sem tett az esetről.

Miután a sertések tulajdonosa tudomást szerzett a horrorisztikus helyzetről, a megmaradt állatokat biztonságos telepre, illetve vágóhídra, a tetemeket pedig fehérjefeldolgozóba szállíttatta.

A telepen azonban más is történt. A még 2018 év végén elpusztult, illetve a csőtörést követő takarítás során előkerült

30-40 sertést és maradványait egy fémkonténerbe tette a férfi, amit másfél méter magasan töltött fel és fehér mészszerű anyaggal szórta le, ami szabálytalan eljárás.

A konténert egy erre teljesen alkalmatlan régi kazánházban tárolta, ahol már ez előtt is tárolt tetemeket, szintén, jogszabályt sértve ezzel. Már maga az engedély nélkül végzett hulladékelhelyezés is bűncselekménynek számít.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink