A növényvédőszer-maradékok határértékeit is felül kell vizsgálni az EU miniszterei szerint

Forrás: Európai Bizottság
Az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén a mezőgazdasági termékek piaci helyzete, az erdők pusztulásának megakadályozása és a sertéságazattal foglalkozó magas szintű csoport létrehozása is szóba került.

A sertéshúságazattal foglalkozó magas szintű csoport létrehozását javasolják az EU mezőgazdasági miniszterei, amely a jelenlegi válság közép- és hosszú távú megoldásai dolgozna, de az unióba importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre vonatkozó előírások közötti koherenciát is szükséges javítani, miközben biztosítani kell, hogy az EU piacán fogyasztott termékek ne járuljanak hozzá az erdőirtáshoz és az erdők pusztulásához – többek között ilyen tervekről volt szó az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának hétfői ülésén – tudhatjuk meg az Európai Tanács által közzétett összefoglalóból. Összefoglaltuk a főbb történéseket.

Javítani kell a mezőgazdasági, kereskedelmi és környezetvédelmi politikák közötti koherenciát

Felül kell vizsgálni a növényvédőszer-maradékokra vonatkozó felső határértékeket és azokra tükörzáradékokat kell bevezetni az uniós jogban,

valamint javítani kell az EU saját egészségügyi és környezetvédelmi előírásait illetve az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre vonatkozó előírások közötti koherenciát. E két jövőbeli intézkedés fontosságát számos miniszter elismerte a tanácskozás során. Mindezeket a WTO szabályokkal összhangban és az EU kereskedelmi partnereivel együttműködve szükséges kialakítani.

A miniszterek összességében elismerték, hogy meg kell erősíteni az EU ágazati és kereskedelmi politikái közötti koherenciát az európai zöld megállapodás elérése érdekében.

a Codex Alimentariusról szóló tanácsi következtetések elfogadása egyértelművé tette, hogy az európaiak nem fogadnak el többé olyan termékeket, amelyek ellentétesek az élelmiszerrendszerünk fenntarthatóbbá tételére irányuló erőfeszítéseinkkel.

– fogalmazott az ülésen történtekkel kapcsolatban Julien Denormandie, francia mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter.

Az EU termékei nem járulhatnak hozzá az erdők pusztulásához

Biztosítanunk kell, hogy az EU piacán fogyasztott termékek ne járuljanak hozzá az erdőirtáshoz és az erdők pusztulásához

– ez a célja az erdőirtásmentes termékekről szóló bizottsági rendeletjavaslatnak, melynek előirányzott intézkedéseivel összességében egyetértettek a miniszterek. A rendelet a piaci szereplőkre vonatkozó átvilágítási szabályok meghatározásával kívánja elérni, hogy csökkenjen az uniós piacra kerülő áruk, például a szója, a marhahús, a pálmaolaj, a fa, a kakaó és a kávé erdőirtáshoz kapcsolódásának kockázata.

Kiemelt figyelmet kapott annak megállapítása, hogy e téren el kell kerülni az aránytalan adminisztratív és pénzügyi terheket, különösen a kis piaci szereplők számára, ellenőrizni kell a WTO-szabályoknak való megfelelést a nem uniós országokkal jó kapcsolatokat kell kialakítani.

A javaslatról a Környezetvédelmi Tanács 2022. március 17-i ülésén politikai vitára kerül sor.

Emelkedő energia-, műtrágya- és takarmányköltségek és kihívások a sertéshúságazatban

A tagállamok számos aggodalomra hívták fel a figyelmet, amint terítékre került a mezőgazdasági termékek piaci helyzete. Különösen nagy figyelmet kapott az emelkedő energia-, műtrágya- és takarmányköltségek mezőgazdaságra gyakorolt hatása.

Magyarország is támogatta a lengyel delegáció felszólalását az európai sertéshúságazat előtt álló kihívások kapcsán.

Mindamellett, az afrikai sertéspestis és a magas patogenitású madárinfluenza gazdasági hatásai, és a tagállamok által jelzett, mezőgazdaságra különös hatást gyakorló fejlemények sem maradtak ki a tanács témái közül. A sertéságazatot súlyosan érintő válság miatt a bizottság továbbá javasolta

a sertéshúságazattal foglalkozó magas szintű csoport létrehozását is, amely a jelenlegi válság közép- és hosszú távú megoldásának kidolgozásán dolgozna.

 

Mezőgazdaságban dolgozók jövedelme, növényútlevelek és szabadtartású tojások címkézése

Az uniós agrárösztönzési politika felülvizsgálatáról, valamint a Portugáliában és Spanyolországban tapasztalható aszályos helyzetről is tájékoztatást kaptak a miniszterek, miközben egyetértés mutatkozott a mezőgazdasági termelők számára nyújtandó méltányos jövedelemmel kapcsolatban.

Ezen túl, az EU-ba irányuló behozatalra vonatkozó növény-egészségügyi intézkedésekről és a növényútlevelek használatának kiterjesztéséről szóló jelentésekről is tájékoztatást adott a bizottság, de további megvitatott témák közé tartozott a szabadtartású tojások címkézése és a kereskedelmi céllal tenyésztett kutyák jólétének és egészségének javítása.

Az üléssel kapcsolatos dokumentumok itt érhetők el.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink