A gazdaságfejlesztés az agrárpolitika alapvető prioritása

Forrás: Agrárminisztérium
Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve kézzelfogható megoldásokat kínál az agrárium előtt álló kihívásokra – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára 35. Bábolnai Gazdanapokon rendezett konferencián, csütörtökön.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy az agrárium megújítása érdekében meghirdetett Megújuló vidék, megújuló agrárium program négy pilléren nyugszik, ezek a gazdaságfejlesztés, az élelmiszer-ellátás, a zöld környezeti intézkedések és a vidékfejlesztéssel összefüggő célok, a magyar Stratégiai Terv ezek megvalósítását szolgálja. Hozzátette, a kormány az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési forrás mellé.

A 2023-2027-es időszakban a KAP I. pillére keretében több mint 2500 milliárd forintot, a vidékfejlesztési támogatások tekintetében pedig 2850 milliárd forintnyi forrást fordítunk agrárpolitikai célokra. A

forrásoknak köszönhetően a vidékfejlesztési támogatásokon belül a gazdaságfejlesztési célokra négy és félszer több, a zöld célokra megduplázott, míg a vidékfejlesztési intézkedésekre másfélszer nagyobb finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre. Az új lehetőségekre fel kell készülni, tervezni ezek ismeretében érdemes, így lehet hosszú távon is eredményesen gazdálkodni – hangsúlyozta Feldman Zsolt. Az államtitkár kitért arra is, hogy a Közös Agrárpolitika támogatási lehetőségei egy komplex rendszert képeznek, és jelentős újításokat biztosítanak a termelők számára.

Az agrártámogatások között megjelenik a kis- és közepes gazdaságoknak járó újraosztó támogatás, az eddigi zöldítési feltételrendszer a termőföldek után fizetett alaptámogatásba olvad és elindul az új agrár-ökológiai program is. Feldman Zsolt példaként említette a vízmegtartással és a fenntartható talajgazdálkodással kapcsolatos bővülő lehetőségeket is. Emellett a stratégiai terv a digitalizációban és generációváltás ösztönzésében is előrelépési lehetőségeket tartalmaz. Kifejtette, a hosszú távon is fenntartható és eredményes gazdálkodáshoz folyamatosan frissülő tudással kell rendelkeznie az agrárium szereplőinek. Az alkalmazkodáshoz szükséges jó gyakorlatokat pedig elérhetővé kell tenni, meg kell mutatni a gazdálkodók széles rétege számára. Az államtitkár elmondta, a korábbi több évtizedes termelési gyakorlatokat újra kell gondolni és meg kell újítani, mert csak így lehetünk eredményesek a mostani kihívásokkal teli időszakban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink