A gazdáknak is fel kell készülniük a digitalizációra

Forrás: Nagy István/Facebook
A magyar agrárium csak abban az esetben tud versenyképes maradni nemzetközi viszonylatban is, ha az innovatív technológiákat mielőbb átveszi, és azokat a hazai gazdák is elkezdik széles körben alkalmazni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az NAK TechLab Demo Day konferencián, szerdán, Budapesten.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság digitalizációja nem csupán kényelmi vagy hatékonyabb munkaszervezési célokat szolgál, hanem globális szinten egy új versenyhelyzetet is teremt. Céljaink eléréséhez azonban nem elegendő a jelenleg működő digitális vívmányok átvétele. Szükséges az is, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő technológiai eszközök és a használatukhoz elengedhetetlen kompetenciák.

Ezért fontos és előremutató a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara TechLab programja, mely 2019-es alapítása óta több mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztésében segédkezett, melyekből számos kézzelfogható, a szektor számára új szolgáltatás, megoldás jött létre – tette hozzá.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy a kormány jelentős forrásokkal támogatja a mezőgazdaság modernizációját. Emellett 2019 augusztusában fogadták el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját, amely az ágazat felkészítésének első mérföldkövének tekinthető. Jelenleg már az élelmiszeriparra vonatkozó hasonló célú stratégia készül. Kifejtette, idén július 26-tól lehetett benyújtani a támogatási kérelmeket a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatására.

A kormány által több mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően 100 milliárd forint áll a gazdák rendelkezésre. A kiírás hatalmas érdeklődés mellett zárult november 19-én, ugyanis több mint 2900 pályázat érkezett be, 212 milliárd forint értékben. Nagy István kitért arra is, hogy a precíziós eszközök, a drónok, a szenzorok és felhő szolgáltatások is csak akkor fognak jól működni, ha a mögöttük lévő gazdák értik a használatukat, és az eszközök így segítik a döntések meghozatalát és azok végrehajtását. Ezért minden olyan kezdeményezés, amely a legújabb technológiáknak a termelésbe való átültetését, a felhasználói oldal számára emészthetőbb, könnyebben integrálhatóbb megoldások kifejlesztését célozza, kiemelt jelentőséggel rendelkezik – hangsúlyozta a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink