Feltérképezték a magyar vidék jelenlegi állapotát

A magyar lakosság köréből ma többen költöznének kistelepülésre, mint nagyvárosba, illetve hogy sokkal pozitívabb a véleményük a vidékről, mint azt előzetesen várni lehetett – derül ki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. felméréséből.

Prekoncepciókat és korábban biztosnak vélt állításokat cáfol a Századvég 60 ezres lakossági mintán végzett kutatása a vidék megítélése kapcsán. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezze a magyar vidék településeinek megítélését és az ország valamennyi területén élő lakosság helyzetét, a kormányzati és uniós fejlesztési programok hatásait, valamint a vidék népességmegtartó erejét.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. nagymintás kutatást végzett feltérképezve a magyar vidék jelenlegi állapotát. Ennek apropóján 2021. november 4-én konferenciát rendez a magyar vidék helyzetéről, a fejlesztéspolitika területi vonatkozásairól, a vidék megtartóerejéről és a digitalizáció, valamint a klímaváltozás vidékre gyakorolt hatásairól.

A felmérésből többek között kiderül, hogy a magyar lakosság köréből ma többen költöznének kistelepülésre, mint nagyvárosba, illetve hogy sokkal pozitívabb a véleményük a vidékről, mint azt előzetesen várni lehetett.

Habár a magyar vidék hagyományosan kiemelt értéket képvisel, más fejlett országokhoz hasonlóan, Magyarországon is tapasztalt negatív demográfiai trendek jelentősen nehezítik a vidék, de különösen a kistelepülések helyzetét, növelve ezáltal a területi egyenlőtlenségeket is. 2015-ben Magyarország népességének 71 százaléka élt városokban, amely arány 2050-re akár a 82 százalékot is elérheti. E tendencia okán különösen fontos a magyar társadalom vidékkel kapcsolatos attitűdjeinek górcső alá vétele, a magyar vidék és a vidéki településeken élő lakosság helyzetének komplex feltérképezése.

A kutatás nagy mintaelemszáma kiemelt jelentőséggel bír, amely részletessége által egyedülálló módon számos statisztikai összefüggés vizsgálatára ad lehetőséget, a területi különbségeket és a kistelepüléseken élőket illetően.

A Vidék Konferencia 2021 keretei között panelbeszélgetések során mutatjuk be azon kutatásokat, amelyek a területpolitikai kérdéseken túl érinteni fogják a digitalizáció és a természetvédelem témakörét, valamint a településtípusok közötti lakosság mobilitására, társadalmi dinamikájára és jövőbeni lehetséges attitűdjeire vonatkozó kérdéseket.

A konferencián a Századvég szakértői mellett felszólal Dr. Nagy István agrárminiszter, Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Dr. Navracsics Tibor, Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Dr. Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára és Dr. Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Közgazdasági Iskolájának és Vállalkozáskutatási Műhelyének vezetője.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink