Erősödnek a fenntarthatósági követelmények a mezőgazdaságban

A fenntartható gazdálkodás megteremtése határozhatja meg az agrártermelés jövőjét, amit innovációkkal, és a digitalizációval erősíthetnek a gazdálkodók. A K&H fenntartható agráriumért ösztöndíj-pályázata ilyen megoldásokat keresett.

A K&H számára kiemelten fontos a mezőgazdaság és az élelmiszeripar: tavaly a banknál kezelt mezőgazdasági hitelállomány a teljes piac 27 százalékát fedte le, ami 2 százalékpontos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, míg az élelmiszeripari hitelekből 22 százalékos volt a részesedésük – mondta Rajna Gábor, a bank vállalati divíziójának vezetője. Az élelmiszergazdaság hitelezéséhez nagyban hozzájárultak a kamattámogatott programok – tette hozzá.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertesei és témavezetőikFotó: K&HA mezőgazdasági vállalkozások a tavalyi negyedik negyedévben már optimistábban látták a jövőjüket. Ez egy trendforduló volt, ugyanis az orosz-ukrán háború kitörésétől folyamatosan romlott a piaci hangulatot mérő K&H agrárindex, de 2023 negyedik negyedévében újra javul. A bank szakemberei szerint ennek az oka a makrogazdasági helyzet stabilizálódása, vagyis a csökkenő infláció és kamatok, illetve hogy ebből adódóan a kereslet élénkülésére számítanak a piaci szereplők.

A mezőgazdaság jövőjét részben a globális kihívások, illetve az azokra adott válaszok határozzák meg – mondta Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője. Ilyen például a Föld növekvő népességéből adódóan az élelmiszer-kereslet bővülése, amelyet a természeti erőforrások minél kisebb igénybevételével, illetve minél kisebb energia-felhasználással kellene kielégíteni. Mégpedig – a hazai infláció csökkenése ellenére – globálisan mégiscsak az áremelkedések által meghatározott környezetben, amelyet ráadásul geopolitikai konfliktusok is terhelnek.

Ugyancsak meghatározzák az ágazat jövőjét a fenntarthatósági kérdések, a K&H ezt a témakört a jövő egyre fontosabb kérdésének tartja, a bank ezért is indította el még 2015-ben a pályázatot. Az éghajlatváltozás okozta nyomást már senki sem vitathatja el, különösen a 2022-es történelmi aszály után.
Demeter Zoltán szerint

az idén életbe lépett ESG-törvény is konkrét elvárásokat fogalmaz meg a vállalatokkal szemben, ráadásul a következő két évben tovább szélesedik az a kör, amelyiknek fenntarthatósági jelentést kell írnia.

A jogszabályi kötelezettségek mellett a fogyasztói elvárások is a fenntartható gazdálkodás irányába nyomják az élelmiszer-gazdaságot, mivel sok vevő kifejezetten az így termelt árukat keresi. Az egészségtudatosság is határozottan megjelenik a fogyasztói döntésekben.

A magyar mezőgazdaságnak erre beruházásokkal, a hatékonyság növelésével, az inputanyagok és az energia felhasználásának csökkentésével kell reagálnia – mondta Demeter. Az agráriumnak tehát előtérbe kell helyeznie a digitális megoldások alkalmazását, el kell mozdulnia a klímabarát, ellenálló növényfajták termesztése felé, míg az állattenyésztésben az olyan digitális megoldások kerülhetnek előtérbe, mint a precíziós vagy adatalapú állattartás. Erre van pénz, és van innovációs vonal is, ahogyan például a K&H fenntarthatósági pályázatára beérkezett pályaművek is – mondta.

Demeter szerint az új megoldások megtalálásában és azok megvalósításában kiemelt szerepe van a motivált és tudásorientált fiatal agrárszakembereknek, akik munkáját a K&H a fenntartható agráriumért díjjal már kilencedik alkalommal ismerte el. Az idei nyertesek olyan kutatási területekkel foglalkoznak, mint a tápanyag-visszapótlási technológiák a növénytermesztésben, a fenntartható vízgazdálkodás vagy a növényi alapú antibiotikumok alkalmazása az állattenyésztésben.

A múlt héten rendezett AGROmashEXPO tapasztalata, hogy a technológia képes kiszolgálni azokat a gondolatokat, amelyek az ösztöndíj-pályázatra érkezett dolgozatokban is megjelenítettek – mondta Szabó István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, a pályázatokat elbíráló zsűri elnöke. A rengeteg adat gyors feldolgozása, a mesterséges intelligencia integrálása a döntési folyamatokba már mind rendelkezésre álló lehetőségek, amelyek egyre inkább teret nyernek a gazdálkodás mindennapjaiban. A hatékonyság szerepét pedig azzal érzékeltette, hogy személyes tapasztalatai szerint a jól működő agrárcégek a tavalyi év után is perspektívát látnak az ágazatban, és keresik a csúcstechnológiás gépeket.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink