Előzetes bejelentési kötelezettség lép életbe az agrártermékek importjánál

Forrás: Freepik.com
A kormány az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalma mellett újabb, az importot érintő intézkedéssel segíti az agráriumot. A piaci folyamatok átláthatósága és a nyomon követés erősítése érdekében előzetes bejelentési kötelezettség lépett életbe keddtől a hazánkba bármely országból behozni kívánt mezőgazdasági termékek esetében.

Az agrárium támogatása és versenyképességének megőrzése kiemelten fontos a mostani háborús helyzetben, amikor Brüsszel háborúpárti politikája a mezőgazdaságban is kihívásokat okoz – közölte az Agrárminisztérium. A kormány éppen ezért az import bejelentésének előírásával is védi az agráriumot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé teendő adatszolgáltatásnak köszönhetően már a szállításokat megelőzően információ áll rendelkezésre a magyar hatóságok számára az áruforgalomról. A bejelentési kötelezettség ugyanazon termékkörre vonatkozik, mint amelyre behozatali tilalom él Ukrajnából, így többek között a gabonafélékre és olajos magvakra, növényi olajokra, lisztre, tojásra és húsfélékre. Nem kell bejelenteni a személyes használat céljából behozott termékeket, továbbá a Magyarországon átszállított árutételeket.

A bejelentést a NÉBIH honlapján elérhető elektronikus űrlapon (https://portal.nebih.gov.hu/mgbehozatal) kell megtenni, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. A bejelentő azonnali visszaigazolást kap a bejelentésben megadott email címre. A visszaigazoló dokumentumnak kinyomtatott formában kísérnie kell a beléptetett árut. A bejelentés elmulasztása pénzbírságot von maga után.

A lépéssel a magyar piac ukrán importtól való teljes körű védelméhez szükséges eszköztár rendelkezésre áll. Ha már Brüsszel nem tesz semmit az európai mezőgazdaság megvédése érdekében, sőt teljesen megnyitotta az uniós határokat Ukrajna előtt, akkor a magyar kormány nemzeti intézkedések alkalmazásával küzd a minél tisztább piaci viszonyok megteremtéséért.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink