Elfogadott intézményfejlesztési terv és jelentős béremelés a MATE-n

Forrás: MATE
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szenátusa egyhangúlag elfogadta az egyetem 2021-2024 közötti időszakra szóló intézményfejlesztési tervét. A cél, hogy a MATE Kelet-Közép-Európa vezető agrár-fókuszú egyeteme legyen.

​​​​​​Gyuricza Csaba rektor a szenátus előtt beszámolt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának október 21-ei üléséről. A testület elfogadta az elkezdett gazdasági átvilágítás státusz jelentését, majd egyhangúlag jóváhagyta a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításait, ami kibővítette a stratégiai rektorhelyettes feladatkörét, létrehozta a portfólió kezelési rektori megbízotti pozíciót, módosította az egyetemi sportközpont feladatait, meghatározta a Tehetség Tanács és a virtuális képzési központok működését. A Gazdaságtudományi Intézet, valamint az Üzleti Szabályozás és Információmenedzsment Intézet átalakításából létrejött az Agrár- és Élelmiszergazdasági Intézet, a Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézet, az Idegen Nyelvi Intézet és az Üzleti Szabályozás és Információmenedzsment Intézet átalakításából létrejött a Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet – számolt be a MATE honlapja.

Gyuricza Csaba arról is tájékoztatta a Szenátust, hogy október 13-án az ITM-ben

Palkovics László miniszter és Csányi Sándor, a kuratórium elnöke aláírták az Egyetem finanszírozási megállapodását.

Gyuricza Csaba terjesztette elő a MATE Intézményfejlesztési Tervét, amit a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján kell elkészíteni legalább négyéves időszakra, évenkénti bontásban meghatározva a végrehajtás feladatait. Ebben a dokumentumban kell meghatározni a fejlesztéssel, a fenntartó által a felsőoktatási intézmény rendelkezésére bocsátott vagyon hasznosításával, megóvásával, elidegenítésével kapcsolatos elképzeléseket, a várható bevételeket és kiadásokat. A MATE Kelet-Közép-Európa vezető agrár-fókuszú egyetemévé kíván válni. Küldetésének tekinti, hogy innovációorientált oktatást és kutatást végezzen, gyakorlati hatással az életminőségre és az élő környezetre, a fenntartható, zöld jövőért.

Az egyetem a következő területeken fogalmazott meg ambiciózus célokat:

  • A MATE már középtávon Közép-Európa vezető agráregyetemévé kíván válni.
  • Az egyetem kiemelkedő képzési programot nyújt, amely pozitív piaci, hallgatói és munkavállalói visszajelzésekben mérhető.
  • A MATE nemzetközileg elismert, a szektor fejlődését támogató kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységet végez, jelentős pályázati aktivitással és kiemelkedő tudománymetriai eredményekkel.
  • Az Egyetem hozzájárul a vidéki tudásmegtartáshoz és a helyi társadalmi, kulturális és tudományos élet fejlesztéséhez; növelve a térségben elhelyezkedők arányát és erősítve a helyi együttműködéseket.
  • A MATE piaci szemlélettel, transzparensen és kiegyensúlyozottan gazdálkodik, hatékonyan működik. Szakítva a költségvetési szervi logikával, szigorú pénzügyi tervezés mellett korszerűsíti belső folyamatait.

A stratégiát úgy állították össze, hogy a MATE öt éven belül képes legyen kielégíteni a teljes hazai pályakezdő agrárszakember igényt.

A felsőoktatás-politika kiemelt célja a nemzetközi hallgatók arányának növelése.

A MATE nemzetközi hallgatóinak aránya ma is átlag fölötti, de a következő öt évben elérheti a 20 százalékot.

Fejlesztendő területek a felnőttképzés és szaktanácsadás, a határon túli magyar nyelvű képzés.

Az Egyetem költségvetése – az ITM-mel kötött megállapodásnak köszönhetően – stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodást tesz lehetővé, de a kutatási és fejlesztési területen ki kell használni az egyetem potenciális lehetőségeit a saját bevételtermelő képesség erősítése érdekében.

Gyuricza Csaba hangsúlyozta, hogy nem tűr halasztás az egyetemi életpályamodell kidolgozása és a versenyképes fizetés megteremtése az Intézményfejlesztési Tervet végrehajtó munkavállalói gárda stabilizálása érdekében. Mint mondta, a néhány héten belül megszülető bérrendezési javaslat olyan mértékű változtatásokat fog tartalmazni, amikre az elmúlt években nem volt példa. Első lépésben egy alapszintű, jelentős béremelést hajtanak végre, a másodikban a magasabb teljesítményre motiválják a munkatársakat.

Az Intézményfejlesztési Terv kiemelt területe a kapcsolatépítés a vállalati, az akadémiai és regionális partnerekkel. Az egyes jogelőd intézmények ezen a területen jelentős eredményeket értek el, ezért az Egyetem a működés racionalizálásával fenntartja, erősíti vidéki bázisait.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink