Együttműködik a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

Forrás: MATE
Megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács.

 

A MATE Budai Campusán régóta népszerű az unikális pálinkamester szakirányú továbbképzés, amely az országban elsőként kínál felsőfokú, munka mellett elvégezhető, diplomával elismert szaktudást a pálinkakészítés iránt érdeklődők számára. „Az itt végző hallgatóink magas szintű technológiai, műszaki, jogi és piaci ismereteket szereznek, amellyel felfedezhetik a pálinka és a gasztronómia, valamint a pálinka és a turizmus házasításában rejlő lehetőségeket, elláthatják a pálinkakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatait vagy akár saját pálinkafőzdét is menedzselhetnek” – mutatott rá Gyuricza Csaba, a MATE rektor, bemutatva az intézmény pálinkaszektor iránti elkötelezettségét.

Mint azt Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, a köztestület a pálinka előállításának, származásának, minőségének és földrajzi jelzés oltalmának egységes szabályozásával és a pálinka-előállítók képviseletével foglalkozik. A most megkötött megállapodás értelmében a két szervezet együttes erővel még hatékonyabban dolgozhat a jövőben a pálinkaszektor fejlesztéséért.

Az egyetem a megállapodásról kiadott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.

A közös munka több fő pilléren nyugszik, így az erjedésipari szakemberek képzése, a szakmai és termelési szövetségek, hálózatok létrehozása és működtetése, a pálinkákkal kapcsolatos marketing- és szakpolitikai stratégiák fejlesztése, valamint az üzemlátogatások és szakmai gyakorlatok szervezése egyaránt fókuszban lesz. Emellett mindkét fél számára különösen fontosak a környezetvédelmi és melléktermék-hasznosítási kérdések is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink