Ébresztőt fújt a NAK a sötétzöldeknek

Az Európai Bizottság nem veszi komolyan az orosz-ukrán háború agráriumra gyakorolt globális hatásait, és még mindig sötétzöld álomvilágban él. Frans Timmermanns alelnök szerint csak „pénzügyi és logisztikai” problémáról van szó, pedig az EU a saját agráriumát teszi tönkre, ha továbbra is ragaszkodik a termelést nehezítő, alaptalan környezetvédelmi elvárásaihoz – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A napokban az Európai Unió legnagyobb agrár érdekképviseleti szervezete, a Copa-Cogeca – az európai termelők és termelői szervezetek szövetsége – nyilatkozatban reagált Frans Timmermanns, az Európai Bizottság alelnökének felháborító Twitter-üzenetére. Ugyanis az alelnök valótlanságokat tartalmazó megnyilvánulása is mutatja, hogy a Bizottság még mindig nem akarja érteni az orosz-ukrán háború mezőgazdasági kockázatait és kihívásait.

Az Ukrajnában dúló háborúnak minden érdemi szakértő szerint súlyos hatásai vannak, és lesznek az Európai Unió mezőgazdasági és élelmiszeripari termelésére. Már tapasztalható a rekordinfláció, az energia, az inputanyagok, a takarmányok árrobbanása, és a mezőgazdaságban a klímaváltozás hatásai is nehézségeket okoznak. Egyértelmű, hogy az EU-ban meg kell teremteni a működőképes gazdálkodáshoz a feltételeket, a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához újra kell értékelni az Európai Zöld Megállapodás termelést korlátozó, viszont az üvegházhatásúgáz-kibocsátást érdemben nem csökkentő elvárásait.

Az uniós Zöld Megállapodás és a Termőföldtől az Asztalig stratégia túlzó, az agrártermelést egyre extenzívebbé tevő, és a szakmai tényeket is mellőző értékrendszere gazdaságilag és az élelmiszer-ellátás biztonsága szempontjából kiszolgáltatottá teszi az EU-t. Az ukrán háború és a pandémia miatt globálisan kialakult ellátási zavarok is megmutatták az uniós „zöldforradalom” kockázatait.

Teljes irányváltásra van szükség, amit – más európai agrárszervezetekkel együtt – a NAK eddig is folyamatosan hangsúlyozott, és a jövőben még hangosabban fogjuk hallatni a hangunkat.

A Copa-Cogeca minapi brüsszeli elnökségi ülésén az ukrán, az európai és a globális agrár-élelmiszeripari helyzetet vitatták meg, az Európai Bizottság, az ENSZ élelmezésügyi szervezete, valamint az Ukrán Nemzeti Agrárfórum előadóit is meghallgatva. A szakértők által elmondottak is éles ellentétben állnak Frans Timmermans Környezetvédelmi Bizottságban képviselt álláspontjával. A háború előtt Ukrajna világszerte több mint 400 millió ember élelmiszer-ellátásához járult hozzá, és a világ harmadik legnagyobb gabonaexportőre volt – ezt a mennyiséget sem lehet figyelmen kívül hagyni. A mezőgazdasági inputanyagok árai világszerte jelentősen megemelkedtek, ami a teljes élelmiszerláncba be fog gyűrűzni.
A Copa-Cogeca ismét hangsúlyozta: Európának nem kell tartania élelmiszerhiánytól, de a termelőkre rótt terheket, köztük a túlzó környezetvédelmi előírásokat enyhíteni kell.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink