Aláírásgyűjtés indult az uniós források megőrzéséért

2019. április 14. – Eddig már több mint százezren írták alá a petíciót, amelyet az agrárgazdasági kamara és a gazdakörök indítottak útjára annak érdekében, hogy megakadályozza az Európai Bizottság azon törekvését, hogy csökkenjen a Közös Agrárpolitika támogatására szánt forrás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) online és papíralapú petíciót hirdetett, amellyel a közös agrárpolitikából Magyarországnak jutó források megőrzésének társadalmi támogatottságát kívánják demonstrálni az Európai Bizottság felé. A jelenlegi állás szerint az Európai Bizottság 2020 után számottevően csökkentené a KAP költségvetését. Ez a mérséklés a KAP valamennyi pillérét érintené, de csak, ha a közvetlen területalapú támogatásokat nézzük, az mintegy 15 ezer forintos csökkenést (70 ezerről 55 ezerre) jelentene a magyar gazdáknak. Ezt mi elfogadhatatlannak tartjuk! – mondta Győrffy Balázs kamarai elnök. Hozzátette: a forráselvonás veszélyezteti a gazdák versenyképességét, a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését, de az intézkedés következményei valamennyi magyar állampolgárra kihatással lennének. Ugyanis, ha kevesebb forrásból kell ugyanazt a minőségű alapanyagot és élelmiszert előállítani, akkor az a termelői és a fogyasztói árak emelkedését hozza maga után. Viszont ez azt is jelenti, hogy az EU által kötött kereskedelmi megállapodások alapján az EU-n kívüli államokból, ahol nem olyan szigorú az élemiszerbiztonsági követelményrendszer, mint az unióban, olcsóbb, ám bizonytalan eredetű élelmiszerek érkezhetnek akár Magyarországra is. Az ügy ezért egyszerre a magyar gazdák és a többi magyar állampolgár ügye – világított rá a NAK elnöke.
Jakab István Magosz-elnök is hangsúlyozta, a két szervezet egyöntetűen kiáll amellett, hogy a migrációs helyzet kezelése alapvetően demográfiai és társadalmi probléma, ezért azt nem szabad az agrárköltségvetés terhére kezelni. Hozzátette: arra buzdítunk minden magyar állampolgárt, különösen a gazdákat és az agráriumban érdekelteket, hogy akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál vagy a megyei igazgatóságokon elérhető íveken 2019. május 3-ig aláírásukkal támogassák közös kezdeményezésünket.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink