A vörös vércse „szabályozza” a pocokállományt

Nyakunkon a következő pocokgradáció, ami a kis rágcsáló tömegrajzását jelenti. Méreg helyett érdemes vörös vércséket „alkalmazni” ellenük. Ezek a madarak a mezei pockok egyik leghatékonyabb természetes ellenségei.

A pocokinvázió környezetbarát kezelésére kedvező ajánlattal rukkolt elő a fehérvári és a környékbeli gazdák számára „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány! Mint azt Kovács Gergely kifejtette, bár elég sok hazai pocokfogyasztó madarunk van, de zömük vagy nem költ a szántók környékén vagy saját fészket rak, amelynek helyét nem tudjuk befolyásolni.


– Azonban az erdei fülesbagoly, és különösen a vörös vércse örömmel elfogadja a számára kihelyezett speciális költőládákat. A vércsepárok egész évben a költőhely környékén mozognak, fiókanevelés idején pedig igyekeznek a lehető legközelebbről hordani a kicsiknek az élelmet – fogalmazott Gergely, majd kiemelte: a rágcsálóirtó szerek nagy veszélyt jelentenek az élővilágra: a nyulakra, őzekre, madarakra, s az sem bizonyos, hogy ismét lesz rá eseti felhasználási engedély.
– Programunkban olyan gazdálkodók jelentkezését várjuk Székesfehérvárról és a környékbeli településekről (Aba, Lovasberény, Magyaralmás, Nadap, Pákozd, Pátka, Sárkeresztes, Sukoró, Tác, Velence, Zámoly), akik szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak, és vegyszerek nélkül szeretnék elkerülni a mezei pockok kártételét. Egy költőláda tartós, több évig szolgálja a madarakat. A 2014-15-ös pocokgradáció idején a vércsetelepek melletti táblákon nem volt számottevő pocokkártétel, ez is bizonyítja a módszer hatékonyságát – érvelt a szakember. Tamás
Az alapítvány emberei egy előzetes bejárás során megvizsgálják a tábla környékét, s ha az alkalmas – van a közelben fasor, legalább egy 3 méternél magasabb magányos fa, esetleg villanyoszlop –, akkor a jelentkező gazdának ajándékba adnak egy, kettő vagy három költőládát. – Cserébe annyit kérünk, hogy a gazdák munka közben figyelgessék a ládát – fűzte hozzá Gergely.
Itt érdeklődjenek: fecskebarat@citromail.hu, 06-30-598-6002! Jelentkezés folyamatosan, de legkésőbb január 31-ig. A ládák várhatóan a tél végén kerülnek ki.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink