A versenyképesség megteremtése az egyetemeknek is feladata

Fotó: Pelsőczy Csaba
A világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek kellenek a mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) évzáró ünnepségén.

Célunk, hogy Magyarországon nemzetközileg is eredményes, erőforrás-hatékony és magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaság és élelmiszeripar működjön – mondta Nagy István a MATE évzáróján. A tárcavezető hangsúlyozta, a magyar agrárium számára nélkülözhetetlen, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek dolgozzanak, akik stratégiai gondolkodás mentén, jövőorientáltan élnek a lehetőségeikkel, és képesek használni a modern, digitális eszközöket. A MATE küldetése, hogy versenyképes tudással rendelkező szakembereket képezzen mindezen feladatok elvégzéséhez. Az agrár-felsőoktatás az ágazat jövőjének letéteményese – tette hozzá.

Kifejtette, a MATE hallgatóinak két legfőbb célterülete a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, mindkettő kiemelt stratégiai ágazat. Az elmúlt időszakban jelentkező kihívások ellenére ez a két terület biztosította és jelenleg is biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, valamint az export révén más országok élelmezésében is részt vállal.

Nagy István elmondta, hogy a MATE ősztől 5 Campuson és 3 képzési helyen, mintegy 16 000 hallgatót fogadhat, és bizakodásra ad okot, hogy

az idén ide jelentkező csaknem 6000 diákból több mint 3000-en első helyen jelölték meg az intézményt.

A miniszter kiemelte, hogy a 2027-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban a gazdaságok fejlesztésére soha nem látott mennyiségű forrás áll rendelkezésre. A magyar kormány maximális mértékben biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az EU-s források mellé, így összesen 4265 milliárd forint jut a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar és a vidéki települések fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink