A szegedi nagybanin is megfordultak az áfacsaló bűnszervezet zöldségei

Forrás: Dél-Magyarország
Fotó: Török János
Kétszázmillió forint értékben csaltak el áfát egy, a NAV által leleplezett, zöldségekkel kereskedő bűnszervezet tagjai.

Zöldségekkel kereskedő bűnözői csoport tagjai ellen indult eljárás, akik a gyanú szerint több száz millió forint értékben árusítottak úgy petrezselymet és fokhagymát, hogy beszerzéseiket fiktív számlákkal fedezték, és kétszázmillió forint áfát csaltak el. A gyanúsítottak Lengyelországból és belföldről vásároltak petrezselymet, valamint fokhagymát – tájékoztatott Barnáné Horváth Melinda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

A zöldségeket strómanok nevén lévő cégeken futtatták át, majd különböző vállalkozások nevében hozták forgalomba.

A termékek a Szegedi Nagybani piacon is felbukkantak.

A nyolcszázmillió forint értékű fiktív számlákat egy dél-alföldi garázsban állították ki, majd felvitték a NAV rendszerébe. A valótlan iratokkal mintegy kétszázmillió forint áfát csaltak el – ismertette.

A pénzügyi nyomozóknak sikerült lefoglalniuk egy éppen értékesített fokhagymaszállítmány teljes értékét, az egyik cég számlájáról és a fiktív bizonylatok kiállítását koordináló könyvelő széfjéből pedig több millió forintot. A lefoglalt összeg elérte a húszmillió forintot.

A NAV munkatársai tizenöt helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékokat. A könyvelőt bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették. Az ügyben eddig nyolc ember ellen indult eljárás.