A KITE Zrt. adhatott információkat a Nitrogénművekről a GVH-nak

Forrás: Nitrogénművek Zrt.

A Nitrogénművek Zrt. reagálása szerint a Bige Csoport ellen hat éve folyamatban lévő GVH-eljárások során már többször kifejtették részletes érveiket, kifogásaikat, ellenbizonyítékaikat, például az eljárást a bírság elkerülése érdekében kezdeményező és a hatóságot segítő KITE Zrt. nyilatkozataival szemben.

A közlemény szerint, a GVH határozatának tartalmát ezért alaposan elemezniük kell, de azt mindenképpen megtámadják bíróság előtt. Az érintett felek szembenállása nem újkeletű. A GVH az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

A magyarországi műtrágyapiacot jelenleg három nagy cégcsoport uralja. Az egyik a Bige Holding, amelynek a legfontosabb tagja a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. A másik az OTP-vezér Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó nádudvari KITE Zrt. A harmadik a leköszönő cseh miniszterelnök, Andrej Babiš érdekeltsége, amelynek termékeit a bábolnai IKR Agrár Kft. teríti a magyar piacon.

Bige László 2002-ben egy tetemes OTP-hitel felvételével vásárolta meg a pétfürdői Nitrogénműveket. Jó viszonya Csányi Sándorral azonban megszakadt, amikor 2008-ban az OTP váratlanul a hitelösszeg azonnali visszafizetésére kötelezte a vállalkozást, amit Bigének csak állami segítséggel sikerült teljesítenie, ráadásul a hirtelen forráskiáramlás miatti készpénzhiány következtében a gyárát is be kellett zárnia néhány hónapra.

Bige viszonylag gyorsan rendezte a sorokat, és amikor 2013-ban a KITE eladó lett, ajánlatot tett a cégre. Az utolsó pillanatban azonban Guba Sándor korábbi regionális igazgató a Bige által ajánlott ár kétszeresével szállt be a licitbe, ráadásul elővásárlási joga volt – így a Bige-csoport konkurense az övé lett. Sokan már akkor Csányi Sándort sejtették a háttérben, mint Guba 23 milliárd forintjának a hitelezőjét.

A Magyar Narancs egy korábbi összefoglalója egészen pontosan megmutatja a két cég konfliktusát: 2014 elején a KITE és az OTP közötti stratégiai megállapodásnak köszönhetően az agrárintegrátor társaság Csányi érdekeltségébe került. Ettől kezdve a KITE és a Nitrogénművek közötti műtrágyabiznisz is megszűnt; hogy miért, arra a két fél eltérően emlékezik. Bige szerint a KITE nem akart tőlük vásárolni több műtrágyát, a KITE szerint pedig Bige nem adott el nekik többé.

Milliárdos hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség Bige Lászlót
Kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vesztegetés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Bige László és öt munkatársa ellen – olvasható az ügyészség oldalán. A közleményében nem írták le Bige László nevét, de a vádiratból kiderült, hogy a hazai műtrágyagyártás legnagyobb szereplőjének számító üzletemberről van szó. A Nitrogénművek Zrt. álláspontja szerint a Bige László és munkatársai ellen megfogalmazott ügyészségi megállapítások teljes mértékben alaptalanok és minden jogi alapot nélkülöznek.

A műtrágyakirályként is emlegetett Bige László más esetben sem tartotta magát hangoztatott elveihez. Egy 2014-es Heti Válasz-interjúban Bige így fogalmazott: „Mindegyik oldallal jó kapcsolatra törekszem, ugyanakkor egyenlő távolságot próbálok tartani. Kormányok jönnek-mennek, én viszont maradok.”

Nem lehet tudni milyen ígéreteket kapott az ellenzéki pártoktól, de miután az ügyészség vádat emelt ellene, állítását cáfolva mégis teljes mellszéleséggel állt ki baloldali politikusok mellett, Dobrev Klárát és Márki Zayt név szerint is említve. A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson.