Sikeresek az iskolatej és iskolagyümölcs programok

Forrás: Agrárminisztérium
Fotó: Fekete István

Az iskolagyümölcs programban csaknem 2300 iskola, több mint 535 ezer tanulója, míg az iskolatej programban csaknem 2700 oktatási intézmény több mint 446 ezer tanulója vesz részt. Összesen 7,46 milliárd forintot fordít a kormány iskolatej-, iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra a 2021-2022-es tanévben – közölte kedden Vácon, sajtótájékoztatón az agrárminiszter. Nagy István elmondta, a pénz nagy része, 6,7 milliárd forint nemzeti forrásból származik, 1,76 milliárd forint pedig uniós forrásból. Csak az iskolatej programban, 19 beszállító által, tejegyenértékben számolva 13 millió liter tej, a gyümölcs és zöldség programban pedig, 34 szállító közreműködésével, mintegy 50 millió adag termék kerül kiosztásra.

Aki már kóstolta a friss és egészséges magyar gyümölcsök ízét az soha nem felejti az élményt. Fontos, hogy ez a kötödés minél előbb kialakuljon. Ezért is indult útjára az országos iskolatej, az iskolagyümölcs és az iskolazöldség program. Az egészséges táplálkozásra történő nevelésnek legfontosabb helyei az oktatási intézményeink

– erre híva fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter Rétvári Bence államtitkár úrral közösen Vácon, az Árpád Fejedelem Általános Iskolában.

A programokban felhasznált élelmiszerek mennyisége már a hazai élelmiszeripar szempontjából is érzékelő „stabilizáló erőt” jelent – jegyezte meg Nagy István. A gyerekeknek ezen a csatornán 19 beszállítótól összesen 13 millió liter tejet osztanak ki, továbbá 34 szállítótól csaknem 50 millió adag gyümölcsöt, illetve zöldséget. „Magyarország erős” a jó minőségű, egészséges élelmiszerek előállításában, ezért a kormány kiemelt célja ezek fogyasztásának ösztönzése – hangoztatta a miniszter, hozzáfűzve: fontos a gyermekek hozzászoktatása a gyümölcsök és zöldségek napi fogyasztásához és a rendszeres tejiváshoz.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt időszakban igyekezett mindhárom programot megerősíteni, például azzal, hogy az iskolatej esetében a költségkeretet 600 millió forintról 6 milliárd forintra emelte 10 év alatt. Ezek a programok már az iskolában segítik a gyerekek egészséges életre nevelését – fűzte hozzá az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink