A termőterület kis részén folyik ökogazdálkodás

Forrás: MagosVölgy Ökológiai Gazdaság
Az ökogazdálkodóknak is szükségük van precíziós technológiákra – hangzott el a Hajdúnánáson rendezett II. Öko Expón. A kiállításon egy speciális talajlevegőztető technológia kifejlesztésért érdemelte ki a Debreceni Egyetem Innovációs díját.

„Az ökológiai gazdálkodás a mezőgazdasági termelés szerves része. Olyan gazdálkodási, élelmiszer-előállító rendszer, mely tiltja, illetve korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát. A termelők, illetve tenyésztők a természetes folyamatokat részesítik előnyben. Ez pedig nagy szaktudást kíván. Az Öko Expo és az egyetem feladata a tudásátadás – mondta el az unideb.hu-nak Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem (DE) agrárinnovációért felelős rektorhelyettese.

Magyarországon a termőterületek mindössze 6 százalékán zajlik ökológiai gazdálkodás – hangzott el a Hajdúnánáson rendezett expón. Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja szerint az ökológiai gazdaságoknak ugyanúgy szükségük van a legmodernebb eszközökre és a legfrissebb kutatási eredményekre.

Az ökológiai körülmények között termelt növények, illetve tenyésztett állatok, olyan természetes alkalmazkodó képességgel rendelkeznek, amelyek révén különleges minőségű élelmiszerek állíthatók elő.

Az ilyen gazdaságokból származó termékek tápanyagösszetétele sokkal komplexebb, ezt a DE kutatásai molekuláris szinten igazolják. A DE missziója, hogy tudásbázisával segítse, támogassa az ökogazdálkodókat – emelte ki Stündl László. Az idei szakmai konferencia fő témái voltak egyebek mellett a precíziós technológiák, az ökológiai gazdálkodásra való átállás, valamint a közétkeztetési reform lehetőségei.

Az Öko Expo keretében kiosztott Debreceni Egyetem Innovációs díját egy teljes egészében hazai agrár innováció kapta: Schmidt József egy speciális talajlevegőztető technológia kifejlesztésért érdemelte ki az elismerést. A hajdúnánási rendezvényen a Debreceni Egyetem élelmiszerüzemének termékeit is megismerhették a vásárra kilátogatók.

Az Öko Expo Kiállítást és Vásárt két évvel ezelőtt rendezte meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az idei rendezvényen mintegy 40 kiállító vett részt. A szervezők célja a szakmai tudás- és tapasztalatcsere mellett az volt, hogy közelebb hozzák az ökológiai gazdálkodást az emberekhez.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink