Tavaszi adózási határidők

2019. április 14. – Nem csak év elején, hanem év közben is érdemes odafigyelni különböző bevallásiés befizetési határidőkre, mert a késedelem komoly szankciókat vonhat maga után.

Az általános forgalmi adó (áfa) esetében a havi bevallást a tárgyhónapot követő 20. napig, a negyedéves bevallást a negyedévet követő hónap 20-áig, az éves bevallást pedig a tárgyévet követő év február 25-ig kell megtenni. Azáfa bevallási időszakhoz tapad a Népegészségügyi Termékadó (NETA) elektronikus bevallási időszaka is, melyet a kötelezett önadózással állapít meg.Az adóalanynak az adófizetési kötelezettségét a bevallás benyújtására előírt határnapig kell teljesíteni.

A társasági adó (TAO) bevallásának és megfizetésének határideje a tárgyévet követő május 31, az egyszerűsített vállalkozói adót (EVA) pedig a bevételi nyilvántartást vezető vállalkozások számára továbbra is február 25-ig, a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások számára viszont május 31-ig kell bevallani,ha az üzleti évük egybeesik a naptári évvel.2018. évi kisvállalati adó (KIVA) bevallása és az adókülönbözet megfizetési határideje: 2019. május 31.

A kisadózó vállalkozások tételes adójára (KATA) vonatkozó bevallás beadási határidőmaradt a tárgyévet követő február 25-e, azonban az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadójának (SZJA) bevallása, és az adókülönbözet megfizetési határideje megváltozott május 20-ra, ami egyben az adószámos, valamint egyéni vállalkozói tevékenységet nem végző magánszemélyekre vonatkozó határidő már évek óta. A NAV idén már nem csak az munkáltatói adóbevallást választóknak, hanem az őstermelőknek és az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek is elkészíti az SZJA-bevallás tervezetet.Végül az iparűzési adó bevallása, valamint a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak (NÉBIH) fizetendő élelmiszerlánc felügyeleti díj2019. évi fizetési kötelezettség bevallási határideje (2018-as adatok alapján) szintén 2019. május 31.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink