Zöldítés: hétfő esti a határidő

Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Gyuricza Ferenc
A zöldítési támogatásért cserébe bizonyos előírásokat a gazdálkodóknak be kell tartaniuk. Ezen előírások egyike, amikor az elvárt 5 százalékos ökológiai fókuszterületet a gazdálkodó csak a 0,3-as szorzóval szereplő másodvetéssel tudja megvalósítani.

A vetéstől számított 15 napig van lehetőség a megvalósult EFA másodvetések tényleges vetési idejének bejelentésére adatváltozás keretében az egységes kérelem felületen.

A határidő utolsó napján, azaz október 1-én elvetett másodvetések bejelentésére legkésőbb október 18. nap végéig van lehetőség.

Az ökológiai másodvetést legalább kettő növény keverékéből kell összeállítani, s a választható növények listáját a 10/2015. FM rendelet tartalmazza. A rendelet azonban nem mondja meg, és nem is mondhatja, hogy melyik területre mi a jó, hisz azt csak a gazdálkodó kísérletezheti ki a keverékek összetevői és a segítségek alapján. Sok esetben csak a hektáronkénti ár és a kötelezettség teljesítésének szükségessége a döntési alap. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint azonban érdemes egy kicsit továbbgondolni, hogy mindez a gazdálkodó talajának, így közvetve a gazdálkodónak is jó lesz hosszútávon. További részleteket itt olvashat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink