Nitrogénművek: az önkéntes befizetés felelőtlenség lenne – halasztást kér a Bige-csoport

Egyebek mellett az orosz-ukrán háborúra hivatkozva új kérelmet terjeszt elő a Nitrogénművek-csoport, hogy halasztást kérjen a GVH által a kartellezés miatt kirótt rekordbírság ügyében.

A Nitrogénművek Zrt. a bírság befizetéséről az MTI-vel közölte: a Kúria 2022. április 4-én kézbesített végzésével a cég és több hozzá kapcsolódó vállalkozásnak a GVH rájuk bírságot kiszabó döntésével szembeni azonnali jogvédelem iránti kérelmét elutasította, ugyanakkor érdemben nem döntött az előterjesztett kérelem tartalmáról.

Kiemelik: a döntést tudomásul véve a csoport a teljes összeget (11 056 317 000 forintot) elkülönítette a Nitrogénművek Zrt. egy belföldi bankszámlájára, melyről a bírság végrehajtható, ugyanakkor a tavaly novemberi azonnali kérelmük óta olyan jelentős tények és körülmények merültek fel – orosz-ukrán háború, tovább növekvő energiaárak, ellátási lánc kockázatok – melyek előre nem voltak kiszámíthatóak és jövőbeni hatásuk is nehezen prognosztizálható. Így egy új kérelem előterjesztésére törvényi lehetősége van a csoportnak, mellyel élni is fog – közölték.

Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója a közleményben elmondta: az önkéntes befizetés a jelenlegi gazdasági helyzetben olyan felelőtlen magatartás lenne, melyet nem tudnak felvállalni. A vállalat gazdasági teljesítőképességét összetetten kell vizsgálni és egy erősen szezonális iparágban, a jelenlegi bizonytalan energiapiaci környezetben nem lehet egyszerű pénzügyi beszámolók alapján felmérni a bírság befizetésének hátrányait. Ennek komplex bemutatására, a jelenleg ismert üzleti tényezőket is részletezve egy új azonnali jogvédelem iránti kérelmet nyújtanak be. „Álláspontunk szerint egy esetlegesen jogsértő GVH határozat miatt, aminek jogerős döntése akár 2-3 évig is elhúzódhat, nem lenne szabad korlátozni a Nitrogénművek Zrt. működését, aminek nemzetgazdaságilag jelentősen nagyobb hátránya lenne, mint a bírság beszedésének” – fogalmazott Bige Zoltán.

A Nitrogénművek Zrt. a közép-európai régió egyik vezető nitrogén alapú műtrágyagyártója és mezőgazdasági alapanyag-forgalmazója, székhelye Pétfürdő. A vállalat több mint 15 országban, több mint 700 nemzetközi dolgozóval és 90 éves múlttal van jelen az iparágban

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink