Mezőgazdasági földárak: óriási eltérések az EU-ban

Az Európai Uniós tagállamok közül Hollandiában regisztrálták a legmagasabb szántó árakat, egy hektár 2019-ben átlagosan 69 632 euró volt. A termőföld ára Hollandia minden régiójában meghaladta az EU összes országának és régiójának az átlagát. Az EU-régiók közül azonban, amelyekről az Eurostatnak adatok állnak rendelkezésre, a szántóterületek árai a spanyolországi Kanári-szigetek régiójában voltak a legmagasabbak (2020-ban átlagosan 120 477 euró/hektár).

A szántóföld Horvátországban volt a legolcsóbb, 2020-ban egy hektár átlagosan 3440 euróba került. Regionális szinten pedig Bulgária délnyugati régiójában (Yugozapaden) volt legolcsóbb a termőföld, átlagosan 2051 eurót fizettek egy hektár szántóért.

Általános következtetésként állapítja meg az Eurostat, hogy a földárak szintje számos tényezőtől függ, így például a nemzeti adottságoktól, főként a törvények, a regionális hatásoktól (éghajlat, hálózatok közelsége), vagy a helyi termelékenységi tényezőktől (talajminőség, lejtő, vízelvezetés stb.), valamint a helyi piac erőitől, a kereslet és kínálat (beleértve a külföldi tulajdoni szabályok befolyását).

Minden EU-régióban, amelyre vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok, a szántóföld drágább volt, mint az állandó gyep (akár 20-szor drágább, mint például az Észak-Égei-tenger görög szigetein (Voreio Aigaio) és a spanyol Murcia régióban). Hasonlóképpen, az öntözhető termőföld vásárlása szinte minden régióban drágább volt, mint a nem öntözhető szántóé (a spanyol Murcia régióban közel hatszor drágább volt).

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a mező- és erdőgazdasági területek ára és bérleti díja a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is jelentősen nőtt.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink