Drámai talajállapotok az EU-ban

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország
Jelenleg évi 50 milliárd eurós költséget jelent az Európai Unióban a talaj degradációja, ezért uniós szintű jogalkotási előkészületek zajlanak a talaj jó állapotban tartása és termőképességének megőrzése érdekében.

A cél, hogy 2050-re az EU-ban megvalósuljon az egészséges talajközpontú gazdálkodás – írta honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A tervezet jogilag a kitermelt talaj biztonságos szállítására, kezelésére, vagy máshol történő újrafelhasználására, a talaj fenntartható használatának követelményeire és a fenntartható talajgazdálkodási gyakorlatokra tartalmazna kötelező erejű rendelkezéseket. (A NAK itt megjegyezte, hogy Hazai jogszabályunk van: a Termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény; ill. a 90/2008 (VII.18.) FVM rendelet).

Az uniós hatásvizsgálat szerint az EU-ban a talajok 60-70 százaléka nincs egészséges állapotban, miközben továbbra is súlyos leépülési folyamatoknak van kitéve. A talaj és a földterület degradációja az EU-ban évente 50 milliárd euróra becsült költséggel jár. A talajerózió következtében csökken a mezőgazdaság termelékenysége, ami 55 millió euró GDP-veszteséget okoz, míg a talajromlásból eredő ökoszisztéma-szolgáltatások elvesztését világszinten évente 6,3-10,6 billió dollárra becsülik. Az Európai Bizottság célja, hogy az új uniós Közös Agrárpolitikában a Stratégiai Terveken keresztül központi szerepet kapjon a talaj egészségének megőrzése és javítása.

A NAK írása háttérként jelzi, hogy az európai parlamenti képviselők, az Európai Számvevőszék és az érdekképviseletek a célzott uniós jogszabályok hiányát jelölték meg a talajok aggasztó állapotának fő okaként. Az EU nem rendelkezik megfelelő jogi kerettel, amely a talajnak ugyanolyan szintű védelmet biztosítana, mint a víznek, a tengeri környezetnek és a levegőnek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink