Praktikus tanácsok a gazdaságos méretű erdőtulajdonok kialakulásához

2021. január. 22. – Az osztatlan közös tulajdonok egyszerűsített rendezésére az erdőterületek vonatkozásában is megnyílt a lehetőség az év elején hatályba lépett új jogi szabályozással. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyedi tanácsadással is segíti az erdőgazdálkodókat a leghatékonyabb megoldások alkalmazásában.

A 2021. január 1-én hatályba lépett – a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló – 2020. évi LXXI. törvény a termőföldeken fennálló osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolásának a lehetőségét a magánerdők esetében is biztosítja. Ez megteremti a lehetőséget arra, hogy a magánerdők közel kétharmadán is jelentősen javuljanak a gazdálkodás feltételei. Ehhez azonban a tulajdonosoknak megfontoltan és a hosszú távú szempontjaik szerint kell eljárniuk.
Az osztatlan közös tulajdon felszámolási eljárás alapvetően a tulajdonostársak kezdeményezésére, illetve egyezségére épül, és annak során a tulajdonostársak számos lehetőség közül választhatnak.
Az osztatlan közös tulajdon felszámolásának legkézenfekvőbb megoldása az, amikor az erdőingatlan a tulajdoni hányadok arányában megosztásra kerül. Ezzel önálló tulajdonú, viszont sok esetben kezelhetetlenül kis méretű erdőingatlanok alakulhatnak ki, ami gazdálkodói és ágazati szinten is rontja a gazdálkodás hatékonyságát és versenyképességét.
Az új szabályozás szerencsére több olyan kiegészítő lehetőséget kínál, amelyek alkalmazásával az osztatlan közös tulajdon felszámolásának folyamata nem jár együtt az erdők szükségtelen elaprózódásával. A tulajdonostársak például a vegyes művelési ágú ingatlanok esetében olyan megosztásban is megegyezhetnek, ami nem jár az erdő művelési ágú alrészlet megosztásával. Egy további lehetőség, hogy az osztatlan közös tulajdon felszámolási eljárás részeként a tulajdonostársak az egymás közötti adásvétel, illetve földcsere lehetőségével is élhetnek, ráadásul a szokványosnál egyszerűbb feltételekkel. Emellett pedig az együttműködésre kész tulajdonostársak – közös kezdeményezéssel – az ingatlan egy részén az osztatlan közös tulajdont akár továbbra is fenntarthatják.
Az erdőgazdálkodásra alkalmatlan méretű ingatlanok kialakulásának elkerülését szolgálják továbbá az új szabályozás azon rendelkezései, amelyek alapján az osztatlan közös tulajdon felszámolása céljából sem lehet meghatározott mérethatárnál – erdő esetén egy hektárnál – kisebb új földrészletet, illetve új alrészletet kialakítani. Ha a tulajdonos – esetleg több tulajdonostárs közösen – az előbbi lehetőségek kezdeményezésével sem tudja elérni, hogy egy előírt méretű ingatlan tulajdonosává váljon, akkor a tulajdoni hányada méltányos megváltás mellett az egyik tulajdonostársa tulajdonába kerül.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a fenti megoldások alkalmazását tájékoztató kiadványokkal és egyedi tanácsadással is igyekszik elősegíteni; egyedi tanácsadással az osztatlankozos@nak.hu e-mail címen az érintettek rendelkezésére állva.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink