Újra igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Fotó: Varga György / MTI
Március 31-éig lehet benyújtani a kérelmet a szőlőültetvényeken megvalósuló, amerikai szőlőkabóca elleni növényegészségügyi védekezés támogatása iránt.

A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásnak a célja, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazma (Grapevine flavescence dorée phytoplasma) fertőzést terjesztő kártevők kiemelten az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni növényvédőszeres védekezés költségéhez vissza nem térítendő támogatást biztosítson – írja honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

A támogatás a kijuttatott növényvédőszer vételárának, illetve a gépi bérmunka-szolgáltatás díjának legfeljebb 75 százaléka lehet, hektáronként legfeljebb 12 ezer forint, de kérelmenként maximum 240 ezer forint összegben.

A fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre a tárgyévre vonatkozóan engedélyezett rovarölőszer. A Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek hivatalos adatbázisát Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján lehet lekérdezni.

Fontos, hogy a növényvédőszer csak a támogatási kérelem benyújtását követően vásárolható meg, ezután május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink