Bár az Európai Unióban eddig is világviszonylatban a legszigorúbbak voltak az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi előírások, az utóbbi években folyamatosan indokolatlanul tovább szigorítják a növényvédőszer-felhasználást. Okszerű növényvédelem nélkül élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő, károsítóktól mentes alapanyagot előállítani sokszor megoldhatatlan feladat – közölte a NAK. A kiskultúrák – így a zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények – esetében egyre kevesebb növényvédelmi megoldás áll a gazdálkodók rendelkezésére. A növények védelme megfelelő készítmények nélkül pedig olyan, mintha az orvosnak gyógyszer nélkül kellene gyógyítania.
Az EU-ban a növényvédőszer-hatóanyagok engedélyezése – illetve kizárása – nem a kockázati tényezők komplex értékelésén, hanem egyoldalúan, bizonyos kizáró tulajdonságok vizsgálata alapján történik. Így számtalan esetben biztonságosan használható hatóanyagok is áldozatául esnek a szigorításoknak.
Szakmai probléma, hogy – a szűkülő hatóanyag-paletta miatt – az engedélyezett készítmények hatásmechanizmusa sokszor azonos, így az integrált növényvédelmi alapelveknek, a hatóanyagrotáció követelményének nem lehet megfelelni. Ennek révén a károkozóknál rezisztencia alakulhat ki. Emiatt egyes károsítók komoly kárt okozhatnak.
Annak érdekében, hogy a kiskultúrákkal foglalkozó termelők megfelelő növényvédelmi technológiákat alkalmazhassanak, biztonságos élelmiszert állíthassanak elő, és a hazai gazdákkal szembeni kialakult fogyasztói bizalom fennmaradhasson, a NAK segíti azon termelő tagjait, akik ilyen jellegű problémával küzdenek. Folyamatosan vizsgálja azokat a lehetséges megoldásokat, amelyekkel bővíthető az érintett kultúrákra engedélyezett növényvédő szerek választéka. A kamara kezdeményezésére megalakult Kiskultúrás Növényvédőszer Engedélyezési Munkacsoport számos engedélyokirat kiterjesztésben aktívan közreműködik, ugyanis a növényvédőszer-engedélyezés problémáira nem a szükséghelyzeti engedélyek jelentik a megoldást, hanem a kiskultúrás engedélyezés. Az alkalmazható készítmények engedélyeztetése, hatékonysági és biztonsági vizsgálatainak segítése mellett a kamarának célja, hogy a termelőket tájékoztassa az elérhető és engedélyezett növényvédelmi technológiákról, támogatva a biztonságos és hatékony termelést.
Az uniós növényvédelmi szabályozások szigorítása a növényeket, a biztonságos élelmiszer-előállítást is veszélyezteti. A NAK és partner szakmai szervezetei uniós fórumokon is felhívják erre az EU „sötétzöld” bürokratáinak figyelmét.