Mikor jelentsünk vis maiort?

Amennyiben a támogatás igénylésekor vállaltak teljesítését veszélyeztető vis major esemény történik, úgy azt 21 napon belül érdemes bejelenteni.

A támogatásokhoz kapcsolódóan előfordulhatnak olyan váratlan helyzetek, események melyek ellehetetlenítik a támogatás igénylésekor vállaltak teljesítését. Ezen vis maior eseményeket 21 napon belül,– de legkésőbb 6 hónapon belül – elektronikus úton kell be jelenteni a Kincstár elektronikus felületén és a legtöbb esetben alátámasztó dokumentummal is igazolni kell. Az elektronikus úton történő bejelentés, kétféle módon lehetséges: az általános vis maior felületen (pl. EMGA belpiaci, külpiaci, intervenciós intézkedések, a nemzeti támogatások, melyek nem kapcsolódnak az Egységes kérelemhez (EK) vagy kapcsolódnak az EK-hoz, de több évre hatnak pl. VP AKG vis maioros visszavonás!) és az EK vis maior felületen (EK-hoz kapcsolódó intézkedések esetén, amelyeknél a vis maior esemény csak az adott évre vonatkozóan van hatással).
Vis maior eseménynek lehet tekinteni az alábbi eseteket (zárójelben a szükséges írat): az ügyfél halála (halotti anyakönyvi kivonat, halotti bizonyítvány; az ügyfél hosszú távú munkaképtelensége (intézeti zárójelentés/szakorvosi igazolás); mezőgazdasági vagy feldolgozóipari üzem, földterület kisajátítása (ügyfél nevére szóló kisajátításról szóló végzés/határozat); földterületnek közcélra történő igénybevétele (végzés; szerződés hiteles másolata, károsodott terület nagysága, vázrajz); létesítmény megrongálódása (hatósági végzés, igazolás biztosító által kiállított kárjegyzőkönyv, rendőrségi jegyzőkönyv, tűzeseti hatósági bizonyítvány); növényállományt sújtó járványos, fertőző megbetegedés (kormányhivatal igazolása); zárlati, vagy még nem honos károsító ellen hozott hatósági intézkedés (hatósági igazolás, végzés); intervenciós/ export tevékenységgel összefüggő szállítási útvonalon bekövetkezett akadály (Közútkezelő, MÁV stb. igazolása); vadkár (vadásztársaság nyilatkozat, vagy jegyző határozata, vagy bírósági döntés); ipari zöldségnövény minősített vetőmagnak a termelő részére történő késedelmes szállítása (igazoló dokumentum).
Fentieken túl a pályázati kiírások, jogszabályok is nevezhetnek meg egyéb vis maior eseményt. A zöldítés során bevezetésre került növényvédőszer használati tilalom esetén vis maior csak a következő ok miatt lehet: növényállományt sújtó járványos, fertőző megbetegedés, illetve zárlati, vagy még nem honos károsító ellen hozott hatósági intézkedés.
Mikor nem kell igazolást csatolni a káresemény bejelentéséhez? Természeti csapás, szélsőséges időjárási körülmény (földrengés, árvíz, szélvihar, aszály, belvíz, tűzeset, jégeső, fagy, felhőszakadás) esetében, illetve állatállományt sújtó járványos, fertőző megbetegedés, vagy állat-járványügyi intézkedés miatti állománycsökkenés, elhullása vagy leölése esetében nem kell igazolást csatolni a káresemény bejelentésekor.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink