Ma van a földigiliszták nemzetközi napja

A giliszta állandó humuszt termel, és rendkívül fontos a talaj termékenysége szempontjából. A Földigiliszták Nemzetközi Napját 2005 óta minden év február 15-én ünneplik. A különös ünnepek naptárában szereplő kiemelt nap azért fontos, mert segít megmutatni ennek a lénynek a kulcsfontosságú funkcióját az egészséges talaj létrehozásában és fenntartásában.

A giliszták tevékenysége kiemelkedően fontos a talaj ökoszisztémája szempontjából. A nagyobb termékenységet biztosító csuklós segítők az annelidák családjába és a kis sörték rendjébe tartoznak. Nélkülözhetetlenek, ők az egészséges, élő talaj indikátorai. A giliszták állandóan termelik a humuszt. A Healthy Soil Interest Group szerint körülbelül 7000 leírt faj létezik világszerte.

A humusz.hu beszámolója szerint, talajainkban mintegy félszáz gilisztafaj él. Közülük kertészeti szempontból a földigiliszták és a trágyagiliszták érdemelnek nagyobb figyelmet. A giliszták bomló szerves anyaggal táplálkoznak. Az elfogyasztott növényi maradványok és a talajban lévő mikroszkopikus élőlények – köztük kórokozó gombák, baktériumok és vírusok – a giliszta bélcsatornájában lévő enzimek segítségével lebomlanak, így az állat táplálkozása során fertőtleníti is a talajokat. Nagy értéke még a gilisztahumusznak, hogy mindig semleges kémhatású, függetlenül a táplálék ásványi összetételétől. Ez azt is jelenti, hogy kellő számú giliszta esetén a talaj – a talajhibákat kiegyenlítő – szerves anyagokban oly mértékben feldúsul, hogy kedvezővé válhat bármely növény termesztésére.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink