Dráguló műtrágya – érdemes-e várni a vásárlással?

Forrás: Bács-Kiskun megyei hírportál
Fotó: Miklay Jenő
Jól jön a tanács azoknak a gazdálkodóknak, akik még nem tudják, hogy most vegyenek a drága műtrágyából, vagy inkább várjanak. Már több mint 200 ezer forintot kell fizetni érte, de később a szállítási problémák és a tavaszi szárazság okozhatnak gondot. Ráadásul a szerves trágya sem jelent most megoldást.

Fizessenek-e most duplaárat a műtrágyáért vagy inkább várjanak a jövő év elejéig? Jelenleg ez a kérdés foglalkoztatja a gazdálkodók többségét; a termesztéshez szükséges növényi tápanyagok árának alakulása ugyanis kiszámíthatatlan. Pedig azoknak, akik még nem vásárolták meg a szükséges tápanyagutánpótlást, jól jönne egy kis útbaigazítás. A műtrágya drágulása miatt kialakult helyzetről számolt be a nagykőrösi gazdakör elnöke a Bács-Kiskun megyei hírportálnak. Október óta már tonnánként 200 ezer forint feletti összeget kell fizetni az alapvető nitrogénműtrágyáért és a pétisóért, de drágult az ammónium-nitrát is. Az elvárható termés pedig akár felére is csökkenhet, ha a gazda nem tud tápanyagot pótolni.

A pétisót jobb inkább magasabb áron biztosítani magunknak most, mert nagyobb baj lenne az, ha később nem jutunk hozzá kellő időben esetleges szállítási problémák miatt. Az ősszel kiszórt műtrágya hasznosul, márciusra nem merném halasztani, mivel gyakran a tavaszi szárazság miatt megy kárba sok tápanyag.

– mondta Pesti Gábor, a gazdakör elnöke. Hisz, idén hiába vártunk a kedvezményes árú műtrágyákra. A nyári betárolási akciók 80–90 ezer forintos tonnánkénti ára 100–110 ezerre emelkedett a csökkenés helyett. Így azok jártak jól, akik már akkor bevásároltak – ezzel a gazdaságok 60–70 százaléka kerülhette el a durva drágulást. Viszont akik erről lemaradtak, azoknak nem lehet jó tanácsot adni, hogy mikorra időzítsék a beszerzést. Noha,

elsősorban az energiahordozók, főleg a földgáz alakítja a műtrágya árakat.

 

Jó lenne a szerves trágya is, de nincs elég

A szerves trágyázás üzemgazdaságilag felveheti a versenyt a műtrágyázással. Akadnak is olyan gazdák, akik optimistán állnak a tápanyagutánpótlás kérdéséhez és szerves trágyával helyettesítenék a műtrágyát.

Hektáronként 100 ezer forintba kerül a szerves trágya kiszórása, és az azt helyettesítő 400 kiló pétisóhoz mai árakon nagyjából szintén ennyiért lehet hozzájutni.

A baj csak az, hogy nincs szerves trágya. Az állatállomány ugyanis egyre csökken. Márpedig, ha nem emelkedik érdemben az állati eredetű élelmiszerek, a hús, a tej felvásárlási ára, akkor sok tenyésztő kényszerül majd arra, hogy felhagyjon a tenyésztéssel a magas takarmányköltségek miatt. A gazdaságos állattartáshoz pedig a felvásárlási áraknak legalább 2-3-szor magasabbaknak kellene lenniük a költségekhez képest a szervezet elnöke szerint. Jelenleg az élő sertésért kilónként 300–400 forintot kapnak a gazdák, a tejért 110–120 forintot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink