Áramdíj megtakarítás mesterfokon – kötelező lesz az almérő telepítése

A magyar gazdákat kemény kihívás elé állította a 2022 év. Brutálisan drágultak a műtrágya árak, évtizedek óta nem tapasztalt aszály sújtotta a termést és nem utolsó sorban drasztikusan emelkedtek az energia árak is.

Ez utóbbi problémára, vagyis az energiaárak ellszálására keresett megoldást egy szakértőkből álló hazai csapat, akik az általuk összeállított ECO-DRIVE programmal képesek az agrárvállalkozásokban működő villanymotorok esetében az áramdíjból akár 30-70 százalékot is megtakarítani.

Ezeknek lényege röviden, hogy a fejlesztéssel egy összetett, egymáshoz illeszthető egység jön létre, aminek az elemeit vagy egy szervomotor és egy egyedi tervezésű hajtásház, vagy egy IE4/IE5 szabványú szinkronmotor és minden esetben egy speciálisan programozható motorvezérlő alkotja, melyet ipari számítógépen futó optimalizációs szoftver működtet.

Hogy mi az energiahatékonyság-javító telepítés menete, azaz miből áll egy teljes motor-hajtás projekt, arra a Gondi Unitech adott választ lapunknak.

1. ÁTVIZSGÁLÁS
A teljes üzemet, egységet átvizsgálják, az adatokat rögzítik, ezek alapján megtervezik a megoldást.

2. MOTOR CSERE
Az elavult, régebbi, vagy kis hatásfokkal, de nagy energiafelhasználással működő motorokat cserélik, ami garantálja első körben a 10-30%-os megtakarítást.

3. SZOFTVER
Minden motorhoz tartozik egy motorvezérlő, amivel további 10-20% megtakarítás érhető el.

4. FEED BACK
Minden motorhajtást intelligens program vezérlővel látják el, hogy soha ne járjon a motor feleslegesen 100%-os fordulaton. Minden 10-15% sebesség csökkenés 20-30% megtakarítást eredményezhet.

5. MONITORING
Az átalakított hajtásokat rendszerbe szervezik és egy vezérlő szoftverbe csatolják, ahol nyomon követhető a működés, a vezérlés, az üzemidő a fogyasztás és az aktuális karbantartási ciklus.

Minden agrárvállalkozó, aki bejelentkezik a megadott e-mail címen kap egy a felméréssel kapcsolatos űrlapot, ahol az alap információkat kell kitöltenie és visszaküldenie, majd ezt követően kerül sor a személyes felmérésre és az ajánlat elkészítésére.

Minden a cég által megvalósított program, motorcsere esetén garanciális és karbantartási szerződést kötnek, ami garantálja a problémamentes működést.

Kötelezővé válik a villamosenergia almérők telepítése

Az energetikai szakreferens alkalmazására kötelezett gazdálkodó szervezetek villamos energia almérők telepítési kötelezettségét az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényben és a törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V. 26.) Korm. rendeletben meghatározottak alapján a 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet írja elő, aminek a most ismert legvégső határideje 2023. január 1. – hívta fel a figyelmet a Gondi Unitech.

A törvény szerint a határidő elmulasztása akár milliós nagyságrendű bírság kiszabásával is járhat, de ez alól mentesül az, aki hitel érdemlően igazolja, hogy a telepítéssel kapcsolatos kötelezettsége teljesítését megkezdte, a felmérés megtörtént, a telepítést megrendelte.

A telepítést DELTA DPM típusú mérő modullal végzik, amiket a telepítéskor a kívánt mérőpontra csatlakoztatnak. Az alkalmazott magyar fejlesztésű szoftver alkalmas grafikonos megjelenítésre, adatbázis listázásra, üzemóra számlálásra és a hőmérsékleti analitikára is.

Ez a rendszer tehát nem csak a rendeletben előírt megoldásokat nyújtja és a grafikonos ábrázolás lehetővé teszi az adatok elemzését is. Az adatokat adatbázisban tárolják, mely fájl formátumban exportálható, amikből esetleges állásidőre vagy villamos hibákra lehet következtetni.

Azon túlmenően, hogy az almérők telepítése jogszabályi előírás, rendkívül fontos szerepe van az energiafogyasztás mérésében is, akár egy komplett üzem, vagy akár a mérőpontokon az egyes villanymotorok esetében. Ez utóbbi nagymértékben segíti a motorok programozási lehetőségeiben rejlő energiamegtakarítási potenciál jobb kihasználását és egyben a motorok cseréje után összehasonlító adatokat is szolgáltat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink