Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát, ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle. A termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye 10 ezer hektár feletti termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több ezer hektáros ültetvények vannak. A termőterület mintegy 70 százaléka öntözött, továbbá elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek.
Idén a tavaszi aszály, majd a nagy esőzések miatt egy-másfél hetet csúszik a betakarítás, valamint másodvetésből kevesebb várható. Az összképet valamelyest tudja majd befolyásolni, hogy az ősz második felében jelentkeznek-e korai fagyok, károsítva a késői fajtákat és a másodvetést.
Az évi átlagosan 500-600 ezer tonna termés több mint felét a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. Magyarország klimatikus és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget. Az itthon előállított csemegekukorica-termékek mintegy 95 százaléka exportra kerül, ez az egyik legjelentősebb agrár-exportcikkünk, feldolgozása több ezer embernek ad munkát. A betakarítást követően pár órán belül feldolgozzák a terményt, így őrzi meg jó beltartalmi értékeit. A legtöbb konzervet Oroszországba és a FÁK-államokba, fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítjuk, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára. Fagyasztott kukoricából – az Egyesült Államokat követve – a világ második legnagyobb exportőre hazánk. Konzervkukoricában Magyarország és Franciaország a vezető európai exportőr.
A hazai csemegekukorica-fogyasztás elég alacsony, mindössze évi 1-1,5 kg feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként, ehhez jön még a friss áruként elfogyasztott mennyiség, de arról nincsenek pontos adatok.
*
A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták és mára már meghatározóak a magyar termesztésben is. A csemegekukoricát felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; de a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője. Üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, de már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemege. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.