Többlettámogatás kapnak az ipari zöldséget termelők

Fotó: Újvári Sándor / MTI
Jelentősen emelkedik a csemegekukoricához és zöldborsóhoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás éves forráskerete.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Debreceni Egyetem és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciáján elmondta, hogy

a csemegekukoricához és zöldborsóhoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás kerete 11,1 millió euróról 15,6 millió euróra nő, így a hektáronkénti többlettámogatás elérheti a 326 eurót.

A tárca ezzel is jelezni szeretné a komoly szaktudást, technológiai fegyelmet és odafigyelést igénylő növények termesztésének fontosságát.

Az államtitkár elmondta, hogy

a csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya az a termelői és feldolgozói közösség, ahol leginkább egymásra utaltak a gazdaság szereplői, miután ezen termékek 90-95 százalékát a termelők szinte kizárólag a hűtő és konzervipar számára tudják értékesíteni.

A kormány az elmúlt években komoly hangsúlyt fektetett a feldolgozóipar korszerűsítésére, kapacitásbővítésére, és ez az irány a következőkben is megmarad – nyomatékosította, hozzátéve, hogy a termelők számára a feldolgozóipar erősítése a biztonságos értékesítés lehetőségét jelenti. Éppen ezért jelentős, és a gazdálkodók számára kulcskérdés, hogy 2027-ig több mint 1500 milliárd forintot fordít a szaktárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások hatékonyságnövelést segítő támogatására – fogalmazott. Ennek révén a gazdálkodók is új precíziós eszközöket vásárolhatnak, öntözésfejlesztési beruházásokat hajthatnak végre. Feldman Zsolt arra biztatott mindenkit, hogy a meglévő nehézségek ellenére készüljenek 2027-ig tervekkel, hogy a beruházásaikat a támogatások segítségével meg tudják valósítani.

A támogatott fejlesztési lehetőségekről elmondta, hogy elenleg is nyitott az öntözési közösségek számára biztosított felhívás, amelyre 2023. június 30-ig lehet pályázni. Az öntözéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy új uniós ciklusban a termeléshez kötött támogatásoknak összhangban kell lenniük a víz keretirányelvvel, amit a hatóságok kötelezően ellenőriznek majd. Feldman Zsolt jelezte azt is, hogy a támogatásnak nem feltétele, hogy az adott területet öntözzék, de ezt a tényt az egységes kérelembeadáskor jelezni kell.

Az államtitkár előadásában kitért a magas hozzáadott-értékű termékpálya ígéretes jövőjére. Megfogalmazása szerint az ágazat jelentős fejlesztés előtt áll, a kormány pedig támogatja az erőforrás-optimalizálását, a hatékonyabb termelést segítő beruházások megvalósítását.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink