Válaszd a BIO-t és a hazait!

2020. december 04. – Az adventi időszakban, előkerülnek kedvenc ünnepi ételeink receptjei. Nagymamánk főztjéből tudjuk, és amióta hódít a magyar gasztronómia, hogy csak igazán jó alapanyagokkal főzhetünk tápláló és ízletes ünnepi menüt. Mi kerüljön a terített karácsonyi asztalra, ha egészséges élelmiszerekre és különlegesen finom ízekre vágyunk? Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csaknem egy évtizede foglalkozik a hazai fenntartható mezőgazdaság kutatásával, vizsgálati hálózatába az ország minden részéről és határon túlról is csatlakoznak a legkiválóbb magyar biogazdák. Tapasztalatuk, elkötelezettségük és hitvallásuk méltán mondatja velük, hogy ünnepekre, de hétköznapokra is érdemes a garantált bio minősítésű, magasabb kvalitású hazai alapanyagokat és élelmiszereket vásárolni. A kutatás-fejlesztés során megismert partnereik a termőföld, a természet és a földművelés szeretetével gazdálkodnak. Hétrészes kisfilm sorozatuk megmutatja, kik ők és miért választották hivatásuknak, hogy a legjobb hazai alapanyagokat termeljék meg ökológiai gazdaságukban.

A bioélelmiszerek értékesebbek, mert előállításukhoz nem használnak kémiai növényvédő szereket és műtrágyákat, feldolgozásuk kíméletes, az adalék- és segédanyagok használata pedig korlátozott. Több átfogó kutatás is kimutatta, hogy a bio alapanyagokban több a mikroelem, a vitamin és az antioxidáns. Azt azonban kevesebben ismerjük, hogy a magasabb beltartalmi értéket az ökogazdálkodás úgy éri el, hogy az értékes tápanyagokat rendszeresen, például szerves trágyákkal és pillangós növényekkel visszatáplálja a talajba. A Vértes lábánál gazdálkodó Csoroszlya Farmon a terület negyedén bíborherét vetnek, ami tápanyagforrás a talajnak, miközben a méhek pompás mézgyűjtőhelye. A farmon elsősorban bio gabonát termesztenek, valamint burgonya beszállítói a budapesti csúcsgasztronómiának.

Az ökológiai gazdálkodás és a biotermékek fogyasztása nemcsak az emberi egészség szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenységnek is tekinthető. Hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fokozza a talaj termékenységét, valamint takarékosan bánik a nem megújuló erőforrásokkal. A biológiai sokféleség pedig mára szinte elsőszámú meghatározójává vált földi jólétünknek, ahogy arra bölcs környezetvédőink, – Sir David Attenborough, a közelmúltban megjelent, Egy élet a bolygónkon című filmjében, és Jane Goodall az idei Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállítás megnyitóján – nagy hangsúllyal hívták fel a figyelmet.

„A bölcsesség itthon is megtalálható azoknál a gazdáknál, akik szívből, tapasztalattal és kitartó munkával, nap mint nap kimennek a földekre, etetik és gondozzák az állataikat ökológiai gazdaságukban. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerjék jó példájukat, személyiségüket és munkájukat. Kisfilm sorozatunk megmutatja, kik ők és miért választották hivatásukat. – számol be a hazai helyzetről Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet azzal támogatja munkájukat, hogy hazánkban egyedülálló módon, hálózatot hozott létre a fenntartható gazdálkodási technológiák megosztására és továbbfejlesztésére, a tudományos kísérletek eredményeinek elterjesztésére. – tette hozzá a szakember.

A Dezsény család meggyőződésből, városból költözött a Cserhát lankáira, Terénybe. Sokféle növényt termelnek: az 50 zöldségfaj 150 fajtájával dolgozó ökogazdaságban – ahogy a kisfilmben is fogalmaznak – vannak bevált fajtáik, bőtermőek, betegségekkel szemben ellenállóak, jó ízvilágúak és „szerelemfajták”, a gazdálkodásról pedig elmondható, hogy habár néha küzdelemmel jár, mégis most érzik magukat leginkább a helyükön. A megtermelt portékát annak a zöldség-közösségnek a tagjai kapják meg, akik finanszírozzák a gazdaság tevékenységét. A tagok zöldségrészesedés formájában jutnak hozzá a friss, ropogós, egészséges vegyszermentes bio terményekhez.

Forrás_ MagosVölgy Ökológiai Gazdaság

Hazánk borválasztéka igencsak bőséges és sokszínű, sőt a bioborok között is egyre többfélét találunk. Ki hinné, hogy a Somlói Borvidékről a boltok polcaira lassan több ökológiai művelésű szőlőből készült bor érkezik, mint konvencionális? Az ÖMKi videójában a Kreinbacher birtok turisztikai vezetője, a Nagy-Somló Borvidék Hegyközség elnöke meséli el álmát, miként szeretnék a borvidék minél nagyobb területét átállítani az öko szőlőtermesztésre és borkészítésre, és ehhez hogyan támogatják a környékbeli gazdákat.
Hazánk méltán kiemelt borvidékén, Tokajon is találunk számos olyan termelőt, ahol a vidékre jellemző furmint minden egyes palackja bio művelésből származik, derül ki a Hétszőlő-birtokról készített kisfilmből. A Tokaj-Hétszőlő szőlőbirtokon 2009-ben változtattak a szőlő termesztéstechnológiáján és álltak át a bio művelésre.

Legyen szó bio pirospaprikáról, GMO-mentes, ökológiai szójatermesztésről vagy a bugaci homoktalajok állattartással kombinált javításáról, a bemutatott hazai termelők mind-mind megfelelnek az ökológiai termékelőállítás hazánkban is alkalmazott európai mércéjének.

Miért bízhatsz a bioban?
Az ökológiai gazdálkodásra való átállás több éves folyamatát és a kötelező előírások betartását hazánkban szigorúan ellenőrzik és tanúsítják. Minden növénytermelésre használt földterület esetében legalább két évig tart az átállás ökológiai gazdálkodásra. Ebben az időszakában is be kell tartani minden vonatkozó szabályt. A „várakozási idő” biztonságot ad afelől, hogy a biotermékekben már kevésbé fordulnak elő a korábbi időszakból származó növényvédőszer-maradványok. Az átállási időszakban lévő üzemek termékeit elkülönítve kezelik, és leginkább takarmányként használják fel.
Az állati termékeket is csak az adott fajra és termékre jellemző átállási idő eltelte után lehet öko termékként jelölni. Az ökológiai gazdaságok minősítését és ellenőrzését arra hivatott, elismert hazai szervezetek, a Hungária Öko Garancia Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzik, amelyeknek működését a NÉBIH ellenőrzi.

Ami jó a környezetnek, az jó Neked is!
Az ökológiai gazdálkodás lényegesen több, mint vegyszermentesség. Alapelve, hogy a növények termesztése összhangban álljon a termőhely adottságaival, az állatok tenyésztése pedig ne gátolja a természetes mozgás és viselkedés-igényeik kielégítését. Az ökogazdálkodók alapelvei közé tartozik a környezet és az egészség megóvása, így nem használnak fel például génmódosított szervezeteket, vagy azok származékait (a takarmányozásban sem). A biotermékeket előállító ökológiai gazdaságok termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását, és a kémiai alapú mezőgazdaságnál jóval kisebb környezeti terheléssel járnak. Az ökológiai termelés hozama ágazattól függően alacsonyabb a kémiai alapú mezőgazdaságénál, a 10-20%-os különbséget azonban ellentételezi a magasabb minőség, és az európai keresleti piacból eredő magasabb értékesítési árak. Közvetlenül a termelőtől beszerezve, vagy akár saját magunknak megtermelve szerencsére már itthon is egyre többeknek érhetőek el az ökológiai élelmiszerek.

Hogyan keresd?
Magyarországon a hivatalos megnevezés az „ökológiai gazdálkodásból származó termék”, amely egyenértékű a köznapi nyelvben használt öko/bio/ökológiai/organikus kifejezésekkel. A csomagoláson található egységes európai jelölés pedig a zöld alapon fehér csillagokból kirakott levél, amelyet ki kell egészíteni a termék tanúsítását végző tanúsító szervezet kódjával. A hazai tanúsítók a HU-ÖKO-01 kóddal jelölt Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a HU-ÖKO-02 kóddal jelölt Hungária Öko Garancia Kft. Az ökológiai élelmiszer előállítás és forgalmazás valamennyi gazdasági szereplője tanúsított vállalkozás, azaz az említett szervezetek valamelyikének tanúsítványával rendelkezik. Piacokon a bio élelmiszernek érvényes termékkísérő bizonylatokkal (tanúsítvány) kell rendelkeznie. Az ökopiacon a termelőnek ezzel kell igazolnia a termékét. (ÖMKi)

Az ÖMKi Új Mezőgazdasági Magazinnal együttműködésben elkészített videósorozata: Csoroszlya Farm (Szár, Fejér megye), Somló-hegy (Veszprém megye), Magosvölgyi ökogazdaság (Terény, Nógrád megye), Gál Tanya (Bugac, Bács-Kiskun megye), Organic Food Kft. (Tornyiszentmiklós, Zala megye), Hétszőlő-szőlőbirtok (Tokaj, Borsod-Abaúj- Zemplén megye), Bio Berta (Fajsz, Bács-Kiskun megye)