Új cselekvési terv a biogazdálkodás fejlesztésére

Forrás: ÖMKi
Megjelent a hazai ökogazdálkodás fejlesztését célzó cselekvési terv. A magyarországi ökológiai mezőgazdaság-fejlesztés egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megnövelje a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, hozzájárulva az ambiciózus uniós célszám eléréséhez.

A Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért című dokumentumban foglaltak megvalósítása egyszerre szolgálja a magyar emberek egészségét, a vidéki térségeink élhetőségét, a természeti értékeink oltalmazását, és a magyar gazdák versenyképességét. „Versenyképességünk ugyanis nem csak a mennyiséggel, hanem elsősorban a minőséggel javítható, igazodva a társadalom fokozódó fenntarthatósági elvárásaihoz, és jövő generációink érdekeihez.” – írja a dokumentum előszavában Nagy István agrárminiszter.

„A sikeres ökológiai átálláshoz a gazdáknak szaktanácsadásra, hozzáférhető piaci adatokra, termékpálya fejlesztésekre és értékesítési együttműködésekre van szükségük – mutat rá Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője. Az ismeretátadás az új kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása szempontjából is kulcsfontosságú, mindamellett, hogy szükség van olyan hozzáértő, jól képzett szakemberek képzésére, akiket a gazda bevonhat a mindennapi munkába. Nélkülözhetetlenek a bemutatóüzemek, a jól felszerelt öko tangazdaságok, és a megfelelő egyetemi oktatás – hangsúlyozta.

Az új cselekvési terv előirányozza a hazai bioélelmiszerek részarányának emelkedését a teljes élelmiszerpiaci forgalomban, és az ökotermék-fogyasztás egy főre eső hazai átlagértékének növekedését. A tervek szerint 2027-ig megduplázódik az ökotermékek feldolgozását végző hazai üzemek száma és a helyben előállított öko-alapanyagok mértéke, az ökoterméket előállító fiatal gazdák száma pedig 2000-re emelkedik.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink