Tömeges mezőgazdasági cégtörlések jöhetnek jövőre

Forrás: Kisalföld
Fotó: Huszár Gábor
Kényszertörlési eljárás-hullám van folyamatban egyes agrárágazatokban, ami jövőre cégtörlések tömegéhez vezethet. A legtöbb felszámolás a vadgazdálkodás és a betakarítást követő szolgáltatást nyújtók körében történik.

A magyar mezőgazdaságban tömeges kényszertörlésekre lehet számítani, ami cégtörlésekhez vezethet jövőre. A legtöbb cégfelszámolás a vadgazdálkodásban, illetve a mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatások között volt idén – olvashatjuk Ézsiás Tünde, az OPTEN Kft. munkatársának beszámolóját a Tolna megyei hírportálon. A legjobb minősítésű kockázati besorolást Békés, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében kapták a mezőgazdasági vállalkozások.

A magyar agrárium számokban

  • 13 ezer társas vállalkozás működik – ez az összes társas vállalkozás 2,5 százaléka
  • 600 mezőgazdasági céget alapítottak idén (a tavalyi 400-hoz képest jelentős a növekedés)
  • 430 ezer őstermelő
  • 21 ezer egyéni vállalkozó (62 százalék az arányuk az ágazatban)
  • 0,4 százalék az agrár társasvállalkozások árbevétel-arányos eredménye
  • 27 millió forint/év a társas vállalkozások létszámarányos árbevétele
  • 1 csődeljárás, 102 felszámolás, 128 végelszámolás és 187 kényszertörlés idén

Amellett, hogy a magyar mezőgazdaságban az egyéni vállalkozók aránya igen magasnak számít, a legtöbb vállalkozás Bács-Kiskun, Pest és Hajdú-Bihar megyében található. Lakosságszám tekintetében azonban nem ezek a megyék a dobogósok.

Legnagyobb súlya a mezőgazdaságnak a többi gazdasági ághoz képest Tolna, Békés és Somogy megyékben van.

Ugyanakkor, az adatokból az látszik, hogy a mezőgazdasági vállalkozások kisebb haszonréssel tudnak csak dolgozni, ugyanis az agrár társasvállalkozások árbevétel-arányos eredménye nagyon alacsony, bár létszámarányosan aránylag magas.

Az ágazatban kényszertörlési eljárás-hullám van folyamatban, ami jövőre cégtörlések tömegéhez vezethet.

E tekintetben az első két helyen a vadgazdálkodás, illetve a mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatást nyújtók szerepelnek. Jelenleg pedig arányaiban több a mezőgazdaságban a felszámolás a megszüntetésre irányuló eljárások között, és kevesebb a normál, rendezett végelszámolás, mint a többi ágban. Ezen túl, az agrikultúrában jellemzőbbek a hátrahagyott, kifizetetlen számlák, mint más iparágban.

A hirtelen szaporodó végelszámolási eljárások, a nemzetközi logisztikai problémák, a magyar forint árfolyam-ingadozás, az árváltozások, az állat- és emberbetegségek illetve az időjárási kockázatok mind-mind nehézséget jelentenek a magyar mezőgazdaság számára. Bár, az Opten adatai alapján még így is a kevésbé kitett iparágak közé tartozik.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink