Sertéságazati monitoring bizottság alakult

Az állattartó ágazatok szempontjából kiemelkedő helyen szerepel a kiszámíthatóság, az ágazati szereplők biztonsága és a szereplők tevékenységéhez mérten arányosított jövedelem- és kockázatmegosztás. Különösen igaz ez a lazán szabályozott ágazatokra, így a sertéságazatra.

Több ország példája mutatja, hogy az ágazatokon belüli jövedelemviszonyok konfliktusmentes szabályozása és a minden szegmensben jövedelmező termékelőállítás csak magasan szervezett termékpálya esetén valósítható meg.Magyarországon sok teendőnk van nemcsak fejlesztési, de főleg szervezési oldalról annak érdekében, hogy hosszútávon is kiszámítható sertéságazati viszonyokat tudjunk megteremteni vagy akár támogatások nélkül vagy átmenetileg a jelenlegi támogatási szint megtartásával nemzetközileg is versenyképes ágazati működést hozhassunk létre.Mindezek megteremtésének szükségessége és az afrikai sertéspestis vadállományban történő hazai megjelenése is indokolta, hogy a NAK még több figyelmet szenteljen az idei évtől az ágazatnak.A NAK sertéságazati alosztálya májusi ülésén döntött úgy, hogy az ágazat meghatározó termelői és feldolgozói köreit képviselő 5-5 taggal létrehoznak a piaci folyamatokkal és az ágazat leglényegesebb problémáival foglalkozó munkacsoportot.
A munkacsoport tagjai, a szakmai szervezetek képviselőivel közösen szeptember végén közös tanulmányúton vettek részt az ausztriai Linzben, amelynek célja az volt, hogy megismerjék az osztrák vágósertés felvásárlási- és árkialakítási rendszert. Az osztrák börze működésének főeredménye, hogy az „előnytelen” struktúra ellenére is magasabb árakat tudnak a termelők és a feldolgozók számára is elérni a piac átláthatóság által, valamint azzal hogy a kereskedelmi átadási ár követi az alapanyag árváltozásait. A termelők a feldolgozókkal partnerségben tiszta játékszabályokat alakítottak ki, a vágóhidak ellátása folyamatosan és zavartalanul biztosított, az ármozgások pedig kiegyenlítettek. Jelenleg több, mint 2,5 millió sertés a börzén keresztül kerül a vágóhidakra és az így kialakított ár a börzén kívüli kereskedés tekintetében is etalon. Teszik mindezt úgy, hogy az élőállat termelési önköltségük minimálisan a német önköltség alatt, illetve a dán önköltség felett alakul.
Az osztrák példa az integráltság szemszögéből is követendő.Példásan működik a vágósertések vágás utáni minősítése és a termékpálya információs rendszere. A tapasztaltak alapul szolgálhatnak a hazai rendszer elengedhetetlen új alapokra helyezése során is. Tény: a közös munka elindult, a jövő évtől pedig azt reméljük, hogy az osztrák példa „ragadós” lesz!