Saját lábon is megáll az agrárium?

Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője szerint a támogatási rendszerre a jövőben is számíthatnak a mezőgazdaság szereplői. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a következő évek egyes támogatási formák esetében átmeneti forráselapadást eredményezhetnek. Az uniós rendszer ún. második pillérében ugyanis már szinte minden rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrást lekötöttek. Így – míg az egyes pillérben lévő termeléshez […] The post Saját lábon is megáll az agrárium? (Hangoló 2019. 01. 14.) appeared first on Karc FM 105,9.

Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője szerint a támogatási rendszerre a jövőben is számíthatnak a mezőgazdaság szereplői. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a következő évek egyes támogatási formák esetében átmeneti forráselapadást eredményezhetnek. Az uniós rendszer ún. második pillérében ugyanis már szinte minden rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrást lekötöttek. Így – míg az egyes pillérben lévő termeléshez kötött támogatások folyósítása folyamatos – a beruházásokra fordítható második pillérből lényegében elfogyott a pénz. Az átmeneti állapot addig tart, amíg az Európai Unió következő költségvetési ciklusa meg nem kezdődik.
A szakértő hangsúlyozta: a magyar agrárium kibocsátása még fokozódni fog, hiszen egyre hatékonyabban termel, és egyre jobb a versenyképessége is. A mezőgazdaság kitüntetett résztvevője a gazdaságnak, ezért is kap komoly forrásokat. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy bár a növekedés látványos, de uniós szinten még mindig lemaradásban van az ország. Ezért is kellenek a források, amelyek a jövedelembiztonság fenntartásához is szükségesek, de a további fenntartható fejlődésnek is alapját képezik.
Fórián Zoltán úgy fogalmazott: a mezőgazdaságban a fejlődés kulcsa a beruházás, a technológiai fejlesztés! Aki ebben lemarad, kisodródik a pálya szélére. Éppen ezért zajlik egy beruházási verseny is, amelynek fontos hajtóereje a támogatási rendszer. Pelyach Gergely interjúja.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink