Rendkívüli mértékben nőtt és rekordot döntött az európai bioélelmiszerek piaca

Az európai biopiac 2020-ban az elmúlt évtized legnagyobb növekedési ütemét produkálta és rekordértéket ért el. A piac 15 százalékkal 52 milliárd euróra nőtt az előző évhez képest. A biogazdálkodási terület is tovább bővült. A legfrissebb adatokat a „The World of Organic Agriculture 2022” című statisztikai évkönyv mutatja be.

2020-ban Európában 17,1 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek meg a biogazdálkodási feltételeknek megfelelően. Az Európai Unió ebből 14,9 millió hektárt tudhat magáénak. Közel 2,5 millió hektárral Franciaország lett az új első számú ország a biogazdálkodás alatt álló mezőgazdasági területek nagysága tekintetében, amelyet Spanyolország (2,4 millió hektár), Olaszország (2,1 millió hektár) és Németország (1,7 millió hektár) követ.

Az Európai Unióban több mint hétszázezer hektárral nőtt az ökológiai termőterület, ami 5,3 százalékos növekedést jelent. A bővülés üteme azonban alacsonyabb volt, mint az előző évben. Franciaország 307 ezer hektárral többről számolt be, mint 2019-ben, Olaszországban több mint 102 ezer hektárral, Németországban pedig több mint 88 ezer hektárral volt nagyobb a biotermelésbe vont terület.

Liechtensteinben a legmagasabb a biogazdálkodás aránya az összes mezőgazdasági területből a világon

2020-ban a biogazdálkodással művelt területek Európában az összes mezőgazdasági terület 3,4 százalékát, az Európai Unióban pedig 9,2 százalékát tették ki. Európában (és globálisan) Liechtensteinben volt a legmagasabb a biogazdálkodás aránya az összes mezőgazdasági területen belül (41,6 százalék), amelyet az Európai Unióban Ausztria követett a legmagasabb biogazdálkodásból való részesedéssel (26,5 százalék). Tizenöt európai ország jelentette, hogy termőterületeinek legalább 10 százalékán folytatnak biogazdálkodást. Magyarországon a mezőgazdasági területek hat százaléka volt biotermesztésbe vonva 2020-ban. Az elmúlt tíz évben hazánkban a biogazdálkodással művel terület több mint 142 százalékkal nőtt, 303 ezer hektárról 301 430 hektárra, ami érdekesség, hogy 2019-hez képest 2020-ra némi csökkenés következett be, ami akár statisztikai hibának is betudható.

Biotermelők, -feldolgozók és -importőrök: Szerény növekedés

Európában csaknem 420 ezer biotermelő volt, az Európai Unióban pedig csaknem 350 ezer. A legtöbb, 71 590 biotermelőt Olaszországban tartottak nyilván. A feldolgozók száma 84 799 volt Európában és több mint 78 000 az Európai Unióban. Európában több mint 6800 importőrt tartottak számon, az Európai Unióban pedig csaknem 5800-at. A legtöbb, közel 23 ezer feldolgozó Olaszországban volt, míg a legtöbb importőr Németországban (több mint 1 900).

Magyarországon 2020-ban 5128 termelő folytatott biogazdálkodást, 521 biotermék-feldolgozót tartottak számon 48 importáló céget és 0 exportáló társaságot – a FiBl statisztikája szerint.

A kiskereskedelmi forgalom elérte az 52,0 milliárd eurót

Az európai kiskereskedelmi forgalom értéke 52 milliárd euró volt, ezen belül az Európai Unióban a biotermékek forgalma elérte a 44,8 milliárd eurót. A legnagyobb piac Németország volt (14,99 milliárd euró). Az Egyesült Államok után (49,5 milliárd euró) a biotermékek második legnagyobb egységes piacának tekinthető az Európai Unió.

Rekordmértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az európai piac 14,9 százalékos növekedési rekordot ért el, ami az elmúlt évtized legmagasabb bővülési üteme. A legfontosabb piacok közül Németországban emelkedett a legnagyobb, 22,3 százalékos mértékben a biotermékek forgalma. 2020-ban a világjárvány miatt számos országban kétszámjegyű növekedést mutattak a biopiacok, mivel az emberek otthon maradtak és gyakrabban kezdtek el főzni. Az egészség, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás fontos témákká váltak. Ha ez a tendencia folytatódik, a termelésnek és a feldolgozásnak kihívás lesz lépést tartania.

Az európai fogyasztók többet költenek bioélelmiszerekre

Európában a fogyasztók évente fejenként 63,3 eurót költöttek bioélelmiszerekre, az Európai Unió polgárai pedig átlag 101,8 eurót. Az elmúlt évtizedben az egy főre jutó bioélelmiszerekre fordított fogyasztói kiadások megduplázódtak. 2020-ban a svájci és a dán fogyasztók költötték a legtöbbet bioélelmiszerekre (418 EUR, illetve 384 EUR/fő).

Dánia rendelkezik a világon a legnagyobb biotermék-piaci részesedéssel

Világviszonylatban az európai országok rendelkeznek a legmagasabb részesedéssel a bioélelmiszerek értékesítésében, saját élelmiszerpiacuk százalékában kifejezve. Világszerte Dánia rendelkezik a legmagasabb bioélelmiszer-értékesítési részesedéssel, 2020-ban 13,0 százalékkal, ezt követi Ausztria 11,3 százalékos részesedéssel és Svájc 10,3 százalékkal.

A FiBL és az AMI végezte az európai biogazdálkodásról szóló felmérést. A FiBL adatgyűjtése a svájci gazdasági államtitkárság (SECO), a Coop Fenntarthatósági Alap, a NürnbergMesse és az IFOAM – Organics International által támogatott, a biogazdálkodásról szóló globális felmérés keretében zajlott.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink