Precíziós fejlesztéseket terveznek, és a pályázatokban bíznak a gazdálkodók

A gazdálkodók 80 százaléka tervezi precíziós technológia használatának bővítését a gazdaságában, e gazdálkodók több mint fele ehhez tervezi pályázati támogatások igénybevételét is.

A gazdálkodás jövedelmezőségének javítása, mind a környezetvédelmi és klímapolitikai célok elérésének érdekében kulcsfontosságú a korszerű digitális technológiák minél szélesebb körű alkalmazása a hazai agráriumban. Az Agroinform.hu gazdálkodók körében elvégzett felmérése szerint a megkérdezettek 80 százaléka a precíziós technológia használatának bővítését tervezi gazdaságában, és több mint 50 százalékuk ehhez pályázati támogatások igénybevételét is tervezi.

A felmérésben részt vevő gazdálkodók 70 százaléka több mint 50 hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, több mint felük gyakorlatilag az egész művelési területen alkalmaz már egy vagy több precíziós gazdálkodási technikát. A precíziós eszközöket leggyakrabban a növényállapot-felmérésben és a járművek automata kormányzása során alkalmazzák, ezek mellett a felmérés szerint a szakaszolással végrehajtott növényvédőszer-kijuttatásban, illetve a vetésben alkalmaznak precíziós megoldásokat. Azok körében, akiknél tervbe van véve digitális technológia bevezetése, a fentieken kívül különösen a változó mennyiségű tápanyag-kijuttatás, a precíziós sorközművelés és betakarítás bevezetése szerepel napirenden.

A jelenleg is futó, a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatását célzó pályázatról az érintett gazdálkodók 93 százaléka értesült, 43 százalékuk érdekelt az ilyen jellegű pályázatokon való részvételben.

A felmérés résztvevőinek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a korszerű technológiáknak jelentős szerepe van az ágazat fejlődésében. 92 százalékuk igyekszik is lépést tartani az újdonságokkal. 72 százaléknyian jelezték, hogy rendszeresen próbálnak ki új technológiákat, ők többnyire mások tapasztalataira is támaszkodnak, és a válaszadók közel fele tapasztalt olyat is, más gazdaságok alkalmazzák a nála bevezetett és bevált újdonságokat. Ugyanakkor a megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az általa művelt birtok mérete nem, vagy nehezen biztosít megtérülést a precíziós technológiai beruházásoknak. Ezért kulcsfontosságú a jövőben is a fejlesztési támogatások szerepe.

Az agrárdigitalizáció fontos része volt a Központi Statisztikai Hivatal által 2020-ban végrehajtott agrárcenzusnak is. Ebben a gazdálkodókat arról is megkérdezték, hogy ha nem használ precíziós eszközt, annak mi az oka. A legtöbben azt válaszolták, hogy nincs rá szükségük a termelés során. A második leggyakoribb válasz – különösen a 40 évnél idősebb gazdálkodók körében – a szükséges ismeretek hiánya volt. A fiatal gazdálkodók ugyanakkor második helyen a digitális eszközök magas árát jelölték meg.