Precízebb tápanyagpótlás növényvizsgálatra alapozva

A növények tápanyagigényének kielégítéséhez, a minőségi és mennyiségi termelés megalapozásához a talaj vizsgálatán túl egyre inkább teret kap a növények egészségi állapotának, kondíciójának megismerésére irányuló igény is. Ezért válik egyre elterjedtebbé a növényvizsgálat vagy levélanalízis nem csak az állókultúrákban, hanem a szántóföldi növénytermesztésben is.

Miért fontos a növényeink vizsgálata? Hiába ismerjük alaposan a talajban lejátszódó jelenségeket, a talaj tápanyag szintjeit, azokból a növényi anyagcserére és a növény tápláltsági állapotára nem feltétlenül kapunk választ. A közvetlen válaszért magát a növényt kell megkérdezni. A növényanalízis megmutatja, hogy a talajban elérhető tápelemekből a növény mennyit, és egymáshoz viszonyítva milyen arányban vett fel. Ezért célszerű a talajok mellett a rajtuk termő növényeket is vizsgálni.
A megfelelő időben vett növényminta a gyors döntések megalapozásához is segítséget nyújthat – levéltrágya, fejtrágya alkalmazásának szükségessége –, valamint megkereshető az esetleges ok arra vonatkozóan, hogy a talajban elégségesnek vélt tápanyagokat a növény miért nem tudja saját fejlődésére fordítani.
Fontos hangsúlyozni a megfelelő mintavételi időt, mivel a tenyészidőszak alatt a növényi részek tápelemtartalma változik. Általánosan elmondható, hogy a szakemberek a gyakorlatban azokat az időszakokat határozták meg optimális mintavételi időszakként, amelyekben az adott növény tápelemtartalma hosszabb-rövidebb ideig nagyjából állandó. Az egyes kultúrákban ajánlott mintavételi időszakokról és a szakszerű mintavételről a NAK Levélmintavételezési útmutatót állított össze, amely elérhető a falugazdász irodákban, valamint elektronikusan letölthető a nak.hu/szolgaltatasok/labor oldalon.
A levél- illetve növénymintákat nem kell messzire szállítani, hiszen a NAK falugazdászainál a talajvizsgálatok mellett már helyben, gyorsan igényelhetőek ezek a vizsgálatok is! (NAK)

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink