Pánik és eladási hullám zajlott le a terménypiacokon

Forrás: Shutterstock
Nagyot zuhantak a gabonaárak kedden. Az európai búza ára decemberre 8 eurót veszített az európai határidős piacon, és tonnánként 280 euróra esett.

A múlt héten még 312 eurónál jártak tonnánként az árak. A következő határidőkre jegyzett áruk ára még jobban csökkent, a befektetők a kukoricát, a repcét és az árpát sem kímélik. Elemzők szerint az okok a kőolaj árának ismételt összeomlása mellett a Covid-19 világjárvánnyal kapcsolatos bizonytalanságok. Emellett az ausztrál ABARES Mezőgazdasági Minisztériumtól is rekordsztinű búza-, árpa- és repcetermésről érkeztek jelentések.

Az ausztrál kormány felfelé korrigálta betakarítási becslését rekordértékekre : búzánál 34,4 millió tonnára, árpánál 13,3 millió tonnára, repcénél 5,7 millió tonnára – számolt be az Agrarheute.com. „Ezek a számok felülmúlják a korábbi várakozásokat, és megerősítik, hogy a csapadék jót tett a terményeknek, de továbbra is negatív hatással van a minőségre, amelyet még mindig nehéz számszerűsíteni” – írja az Agritel európai elemzőcég sajtóközleményében.

Az Egyesült Államokban ugyanezen okok miatt a búza, a kukorica és a szója is jelentősen mínuszban zárta a kereskedést kedden. A búza ára volt a leginkább szakadt le, és a csökkenés több mint 4 százalékos. A kukorica ára 2,3%-kal csökkent, míg a szójabab körülbelül 1,8%-ot esett. Az USA-ban az amerikai őszi búza állapotára vonatkozó vártnál jobb előrejelzések is rányomtak az árakra, miszerint a készletek 44 százaléka jó vagy nagyon jó állapotban van.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink