ÖMKi: a dióburok-fúrólégy ellen is létezik ökológiai védelem

Fotó: Szalay Károly / Kisalföld
Tudástárt állított össze biogazdák számára az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Ebben sok bevált gyakorlati tapasztalat megtalálható, amelyből a tudatosan gazdálkodó hobbikertészek is profitálhatnak. 

Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke. A mindennapi gondos kertészkedés után örömet szerez néhány fürt paradicsom, hát még ha a bőséges termésből befőzni is tud a gazda. Életminőségünket tekintve a modern „háztájik” szerepe felértékelődik: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak talajaink egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából – írja közleményében az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

Életerős palánták nevelése, burgonya- és paradicsomtermesztés, kártevők elleni védekezés gyümölcsöseinkben, virágos szőlősorköz takarás – csak néhány azok közül a témák közül, amelyekben tudást, szakszerűen és közérthetően összeállított kiadványokat és praktikus videófilmeket kínál az ÖMKi. Tapasztalt és sikeres biogazdák mutatják meg a kertészetekben, szántóföldeken bevált jó gyakorlataikat, amelyeket az ÖMKi szakemberei egészítenek ki ismereteikkel, elsősorban gazdáknak, de a gyakorlati útmutatókból sokat tanulhatnak a hobbikertészek is.

A kertünk udvarán hűsítő árnyat adó diófán például – az aszályos időjárás mellett – a dióburok-fúrólégy okozza a legnagyobb károkat. A kártevő már az ország minden pontján megtalálható és sokan azt gondolják, hogy ökológiai módszerekkel nem védekezhetünk ellene. Az ÖMKi videója rácáfol az állításra és biztató eredményekkel szolgáló új növényvédelmi technikákat mutat be mindannyiunknak.

Itt mindent megtudhat a dióburok-fúrólégyről

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink