Okos hibridek a gyakorlatban

2020. december 19. – A precíziós növénytermesztés hatékonyságának növelése új kihívásokat jelent a mezőgazdasági kutatásban és a gazdálkodásban egyaránt. A precíziós műszaki fejlesztések jelentős energia és anyagmegtakarítást eredményeztek. Napjaink kihívása megfelelni a fenntartható és eredményesebb gazdálkodásnak.

A precíziós technológiák fejlesztései lehetővé teszik és megkövetelik a szántóföldi növények, így a kukorica igényeinek minél hatékonyabb kielégítését. Ehhez ismerni kell a hibridek paramétereit és az eltérő környezeti hatásokra adott válaszait, hogy a genetikai potenciáljukról a lehető legtöbbet tudjuk meg. Különösen fontos a víz- és tápanyagstresszre adott növényi reakciók számszerűsítése és azok felhasználása a szántóföldi technológiákban. Ezen több éves vizsgálatok lehetővé teszik az adott hibrid minél jobb megismerését.
A KITE Zrt. Innovációs Központjának fejlesztői és a Debreceni Egyetem munkatársai közös munkájuk során az elmúlt négy-öt évben négy, a KITE Zrt. által forgalmazott hibridet is bevett a vizsgálataiba. Ezek az Armagnac, a Fornad, a Sushi, és a Loupiac névre hallgató termékeink. A cél az volt, hogy megmutassuk, a precíziós technológiában hogyan állják meg a helyüket és számszerűsítve leírjuk, hogy a vegetációs időszak különböző fázisaiban milyen az ideális állapot ahhoz, hogy a 18-20 t/ha-os termésszintet elérhessük.

kukorica hibrid DJI_0925 Fotó: KITE

Vizsgálataink során az alábbi kritikus fenofázisokban végeztük méréseinket: a vetés, a hatleveles és 12 leveles állapot, a nővirágzás, a fiziológia érés és a betakarítás. A vizsgálat az alábbi pontokra tért ki és rendelkezik pontos adattal:
• a hibrid kelésétől a többi kritikus fázisig eltelt napok száma és a szükséges hőösszeg
• a kelés aránya
• az átlagos növénymagasság
• hasznos hőösszegek a keléstől a betakarításig
• csőhossz, csőátmérő, szemek száma, szemsorok átlagos száma
• betakarításkori szemnedvesség
• a vegetáció csúcsán milyen az ideális NDVI érték
Azok a hibridek, melyek ebben a vizsgálatban bizonyítottak a jövőben „SMART HIBRID” védjegyet kapnak, mely igazolja, hogy hibrid tesztelve lett és bizonyított precíziós technológiai környezetben. Ezzel lehetővé válik, hogy a termelő végig kísérje a vegetációs időszakot és a saját értékeit hasonlíthatja az ideális állapothoz a minél magasabb hozam elérése érdekében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink