Vas vármegyében a vártnál gyengébb termés lett

Fotó: Fekete István
Végéhez közeledik, több helyütt be is fejeződött az aratás Vas vármegyében. A vártnál gyengébb termés lett az idei, a búza 5-7 tonnát ad átlagosan hektáronként.

A késő délutáni óra ellenére 30 Celsius fok feletti értékeket mutat a hőmérő, tűz a nap, porzik a határ. Igazi aratóidő van napok óta, ezt kihasználva szinte egyszerre, gyors egymásutánban vágták az árpát, repcét, búzát a gazdák.

Marlovics Norberttel Rádóckölked határában találkozunk, az utolsó búzatáblák egyikét takarítják be éppen. Sokakkal beszélt az elmúlt napokban, a tapasztalatok hasonlóak: mindenhol elmarad a várttól a mennyiség és a minőség is. Mindenki jó termést várt, de inkább csak közepes lett. Ami nyolc tonnás hozamot mutatott hektáronként, az hatot adott, amiből kilencet is kinéztek, abból hét lett. – Vágtunk nagyon szépet is, de több helyütt nem fejlődtek ki teljesen, laposak maradtak a szemek. A miérteket még ki kell értékelni – teszi hozzá.

Árpából is hasonlóak a tapasztalatok: a határszélen jobb, Sárvár környékén és azon túl az ország belseje felé kevésbé jó a termés. Az esőnek elvileg segítenie kellett volna, de nem így lett. Marlovics Norbert megjegyzi, a magas költségek miatt sokan spóroltak a tápanyagutánpótlással, ez biztosan nem tett jó, máshol a levélbetegségek vitték el a termés egy részét. Nála a repcénél a bokrosodás időszakában akadtak problémák. A koratavaszi rekordmeleg után a nagy hideget virágeldobással reagálta le a növény. – A hőmérsékletingadozás nagyon nem tesz jót, és nehéz rá reagálni. Nagyon nem mindegy, hogy kinek éppen milyen fázisban van a repce fejlődése, milyen a talaj – magyarázta a szakember.

Megtudjuk: Európaszerte nem jó az idei termés, és Oroszországban is jelentős a mínusz a tavalyi évhez képest. Ez miatt folyamatosan ingadozik a búza felsávsárlási ára a tőzsdén – az aktuális hírek pánikszerűen mozgatják az árakat. Pozitívum, hogy a műtrágya ára ha a korábbi szintet nem is érte el, de valamelyest csökkent. Az Európába beömlött ukrán gabona okozta sokk azonban továbbra is érezteti hatását.

Gyengébb a termés, mint amire számítottunk. Nincs az a kimondott prémium kategória – ez a tapasztalata Moór Adriánnak is, aki szintén végzett már a betakarítással. Azt mondja, a megszokotthoz képest így hosszabb pihenő jön, aztán kezdődnek a talajmunkák, a tarlóhántás, a repcét augusztus 25 után vetik. A hetek óta tartó hőség, a légköri aszály az őszi betakarítású növényeknek nagyon nem tesz jó, eddig a szója, kukorica, napraforgó is nagyon szép, de pont most kellene nekik egy kiadós eső.

Aratás: kevés a jó minőségű búza, jön a lisztáremelés

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink