Többletpénzt hozhat a gazdálkodóknak a regeneratív gazdálkodás

Forrás: Getty Images
Magyar gazdálkodók is csatlakozhatnak 2024-ben Európa legnagyobb talajszén-programjához – jelentette be az Agreena. A program segítségével a gazdák támogatást szerezhetnek a talajok megújulását segítő regeneratív gazdálkodásra való átálláshoz.

A magyar gazdák számára is megnyitja a 2024-re vonatkozó csatlakozási lehetőséget az Európa legnagyobb talajszénprogramját üzemeltető, dán központú Agreena. A Világgazdaság cikke szerint a negyedik évbe lépő AgreenaCarbon programba jelenleg már 17 országban, egymillió hektárt meghaladó területet regisztráltak. A cég pedig több, mint 6 millió eurót fizetett ki azon gazdáknak, akik vállalták a program előírásai szerinti regeneratív gazdálkodást. Ez legalább 32 eurós szén-dioxid-kibocsátási igazolást jelentett tanúsítványonként.

A regeneratív gazdálkodási módszerek – mint például a forgatás nélküli talajművelés, illetve a takarónövények termesztéstechnológiába való tudatos beillesztése – révén a gazdálkodók kulcsszerepet játszhatnak az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló szolgáltatások nyújtásában.

A gazdálkodókat pénzügyileg is meg kell jutalmazni azért, hogy klímaérzékeny gazdálkodást folytatnak és az AgreenaCarbon éppen ezt teszi

– mondta Niels Vittrup, az Agreena kereskedelmi igazgatója.

A programban részt vevő mezőgazdasági termelők vállalják például az optimális takarónövény-használatot, valamint a talajbolygatás csökkentését is. Ez úgy váltható pénzre, hogy az Agreena nemzetközileg akkreditált és harmadik fél által hitelesített programja számszerűsíti az üvegházhatású gázok, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, amiről tanúsítványt állítanak ki.

A gazdálkodó megtarthatja a tanúsítványokat, de akár kereskedhet is azokkal az önkéntes szén-dioxid-piacon, de dönthet úgy is, hogy megbízza az Agreenát az értékesítéssel. A gazdálkodóknak a korai kifizetési lehetőség is rendelkezésükre áll, ennek finanszírozását az Agreena már a tanúsítványok kibocsátása előtt biztosítja.

A jelenlegi, gazdasági és politikai bizonytalanságokkal, valamint a klímaváltozással terhelt helyzetben különösen jól jön a gazdálkodóknak a többletjövedelem. Az AgreenaCarbon révén elérhető kiegészítő jövedelem a programban részt vevőknek biztosítja, hogy agrárvállalkozásuk egyszerre legyen nyereséges és környezeti szempontból is fenntartható.

Az AgreenaCarbon tanúsítványai az IPCC-hez az ENSZ éghajlatváltozással kapcsolatos tudományok értékelésével foglalkozó kormányközi testületének elvárásaihoz igazodó szigorú tudományos módszertant és a világ vezető tanúsítási szabványait követik a szén eltávolításának biztosítása érdekében. A vállalat távérzékelési technológiája pedig lehetővé teszi, hogy folyamatosan nyomon kövesse, ellenőrizze és jelentse a gazdaságban alkalmazott regeneratív gyakorlatokat és azok eredményeit.

Az Agreena egy évvel ezelőtt jelent meg a közép-európai, ezen belül a magyar piacon. Mint Koszty Viktor, az Agreena magyarországi vezető programtanácsadója elmondta, tisztában vannak vele, hogy a gazdálkodók nagy részének a klímabarát gondolkodásmód, a regeneratív talajművelés, valamint a karbongazdálkodás új szemléletet jelent. A széndioxid-tanúsítványokban rejlő lehetőségek iránt azonban sokan érdeklődnek, és mára több mint 10 ezer hektár méretben szerződtek hazai gazdálkodók az Agreena-val. Koszty szerint van olyan gazdálkodó, aki rövid távú bevételi forrást lát benne, mások pedig befektetésként tekintenek rá, de sokan használják arra is, hogy pénzügyi intézmények felé igazolják a fenntartható „zöld” gazdálkodásukat.

A szén-dioxid megkötése a kulcs

A mezőgazdaságban a klímavédelmi intézkedések egyik alapvető megoldása a szén-dioxid-megkötés, viszont a gazdák számára magas kezdeti költségekkel jár. Az Agreena az önkéntes karbonpiacon az éghajlatbarát gazdálkodás eredményeit szén-dioxid-kibocsátási bizonyítványokká alakítja át, és ezzel új bevételi forrást teremt a gazdálkodók számára. A program előnyeit a gazdálkodók is látják: az Agreena portfóliójában az éves hektárszám-növekedés 20 százaléka abból származik, hogy a már tag gazdálkodók további földterületeket vettek fel a programba. Az Agreena szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy becslések szerint a Föld talajában lévő szén legalább 50 százaléka az elmúlt évszázadokban a légkörbe került. Márpedig ennek a szénmennyiségnek a regeneratív mezőgazdaságon keresztül történő megkötése az egyik legnagyobb lehetőség az „éghajlati egészség”, valamint a gazdálkodók pénzügyi jóléte szempontjából.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink