Többért veszik át a kukoricát Békésben, de egekben a műtrágya ára

A napraforgó aratása a végéhez közelít megyénkben, már 98 százaléknál tartanak a gazdálkodók. A termésátlagok 2,6 tonna/hektár körül alakulnak. A kukorica nagyon vegyes képet mutat, körzetektől függően 60-80 százalék között takarították be a terményt, az átlaghozam 4,5 tonna/hektár. Kozsuch Kornél, a megyei betakarítási koordinációs bizottság elnöke a Beol.hu-nak nyilatkozva szólt arról is, hogy a szójával végeztek a gazdák, a termésátlag 2 tonna/hektár.

Gőzerővel vetik az őszi árpát a gazdák, 80 százalék körüli adatok érkeztek, a búzánál 50 százaléknál állnak a termelők. A rozs már teljes egészében a földben van, a tritikálénál ez 50 százalék. A magágy-előkészítés 80 százalékos Békésben, és a minimális csapadék hatására megkezdődött a mélyszántás, ez jelenleg 10 százalék körüli.

Barabás Béla, a megyei mezőgazdasági szövetség titkára hangsúlyozta, tagjaiknál a kukorica nagyon vegyes képet mutat. Az idei alacsony terméshozamok a magas felvásárlási áraknak köszönhetően hasonló bevételt produkálnak, mint a tavalyi, átlag feletti hozamok, az alacsonyabb árak mellett. Raktározással, tárolással kapcsolatos gondok nincsenek.

Ami nagy gondot jelent a gazdáknak, hogy a műtrágyaáraknál legalább háromszoros az áremelkedés. A másik probléma a gázárak növekedése, ez szintén kedvezőtlenül hat a termelési költségekre, drágulnak például a szárítási költségek.

Dr. Csikós Sándor, a megyei kormányhivatal osztályvezetője elmondta, megkezdődtek a SAPS előleg-kifizetések, melynek maximális összege 35 470 Ft/ha, és ez Békés megyében rekordszámú ügyfelet érint.