Több támogatás jut a szójatermesztőknek

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe
Az eddiginél több támogatás jut a szemes fehérjenövényeknek – mondta egy szakmai rendezvényen Nagy István agrárminiszter, aki szerint a szerint közép- és hosszútávon is megvan a fejlődési potenciál az szójaágazatban.

Továbbra is támogatja szójatermesztőket az agrárkormányzat – mondta Nagy István agrárminiszter a Magyar Szója Roadshow hédervári állomásán. Különösen fontos számukra, hogy megmaradnak a termeléshez kötött támogatások. A fehérjenövények termelői számára rendelkezésre álló, a közvetlen támogatási keret 2 százalékát kitevő összegből az eddiginél nagyobb mértékben részesülnek a szemes fehérjenövények. Ennek következtében

várhatóan 13 millió euróról 15,9 millió euróra emelkedik az éves keret.

A szemes fehérjenövények esetében a tervezett fajlagos érték 2023-tól hektáronként 237 euró, minimumértéke hektáronként 163 euró, maximumértéke pedig hektáronként 302 euró. A támogatások forintban kifejezett értékét a jövőben is évről évre a mértékrendelet rögzíti majd – emlékeztetett a miniszter.

A miniszter szerint a közép- és a hosszútávú kilátásokat tekintve is megvan a fejlődési potenciál az ágazatban, megvan hozzá a megfelelő tudás, valamint a szándék és a lehetőség is. Mint kiemelte, a versenyképesség folyamatos erősítéséhez nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása és hosszú távon fenntarthatóvá tétele, amire az eddigi együttműködések erősítésével és kiterjesztésével jó esély van.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink