Tizenötéves mélyponton az EU kukoricatermelése, ami növeli az importigényt

Fotó: Romain Doucelin / AFP

Az Európai Unió kukorica betakarítása már javában zajlik, és a szántóföldi munkák megerősítik a széles körű aszálykárokat, amelyek elemzők szerint 15 éves mélypontra süllyesztik a takarmánygabona termését – írja elemző cikkében a Reuters hírügynökség.

Európában a történelmi szárazság és az egymást követő hőhullámok a kukoricát a döntő nyári növekedési szakaszokban sújtották, és az elmúlt hónapban lezajlott záporok túl későn jelentek meg.

„Az EU-ban a nyári aszály hatásai – a gyéren visszatérő csapadék ellenére – meglehetősen egységesen rossz helyzetbe hozták a gazdálkodókat, csökkentetve a terméskilátásokat” – írta az AMIS nevű kormányközi termésfigyelő szervezet egy feljegyzésben.

Az Európai Bizottság múlt pénteken 55,5 millió tonnára csökkentette az EU kukoricatermésre vonatkozó előrejelzését, és ezzel csatlakozott más megfigyelőkhöz, akik 2007 óta a legalacsonyabb mennyiséget prognosztizálták.

Magyarországot érintheti a legrosszabbul az aszály, mivel a mezőgazdasági minisztérium e heti becslése szerint a termés a tavalyihoz képest több mint a felére, 3 millió tonnára csökken, és ez egybecseng azzal az iparági várakozással, hogy az ország nettó importőrré válik.

A Bizottság 2022/23-ban 21 millió tonna kukoricát vár az EU-ba, ami négyéves csúcsot jelent. A behozatal jelenleg majdnem kétszerese a tavalyi szezonban mért ütemnek, a vezető szállító Ukrajnában dúló háború ellenére. Franciaországban, ahol három évtized óta a legalacsonyabb termés várható, a vetésterület kétharmadát kitevő, nem öntözött növények különösen súlyos csapást szenvedtek el. A francia termelői érdekvédő szervezet, az AGPM e héten 10 millió tonnás termést prognosztizált, ami összhangban van a piaci becslésekkel, és elmarad a múlt havi 11,3 millió tonnás mezőgazdasági minisztériumi előrejelzéstől, amely már 32 éves mélypontnak számított.

A mezőgazdasági termelők a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal szerint hétfőig a termés kétharmadát aratták le és a jövő hétre előrejelzett záporok előtt a héten, napos időben további előrelépéseket tehetnek.

Romániában, amely Franciaországgal versenyez az EU legnagyobb kukoricatermesztő pozicíójáért, a termés szintén különböző mértékben károsodott. „A kukorica volt az aszály által leginkább sújtott növény az idén, bár azokon a területeken, ahol öntözéssel tudtuk fenntartani a hőmérsékletet, a terméshozamok rendben voltak” – mondta Petre Daea román mezőgazdasági miniszter a Reutersnek. Termelési előrejelzést nem adott, de azt mondta, hogy a termésnek fedeznie kell a hazai szükségleteket, és lehetővé teszi a csökkentett exportot.

Olaszországban a jelek szerint a termés mintegy 40%-kal csökkenhet a tavalyihoz képest – mondta Lorenzo Bazzanam, a Coldiretti mezőgazdasági csoport vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy egyes földeket az öntözést korlátozó aszály miatt hagytak fel a műveléssel.

Németországban, ahol a betakarítás a végéhez közeledik, a termés valószínűleg 19%-kal, 3,5 millió tonna körülire esik vissza – mondják az elemzők. „Nagyjából megerősítést nyert, hogy a hőhullám és a nyári szárazság körülbelül 600 000 tonnával csökkentette a németországi termést” – mondta egy elemző.

A szűkös kínálatot azonban részben ellensúlyozhatják az állattenyésztési ágazatban jelentkező nehézségek, amelyek visszafoghatják az általános takarmányfogyasztást – tette hozzá az elemző. Az egyik fénypont Lengyelország lehet, ahol egyes elemzők szerint a kukoricatermés meghaladja a tavalyit, amihez hozzájárult a fokozott vetés és a mérsékelt szárazság hatása.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink