Tanulságos volt a tavalyi aszálykár – tudatosabb a termelők hozzáállása

Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld
Az aszály következtében tavaly a kukorica szenvedte el a legnagyobb kárt. Volt olyan kukoricatermelő, akinek 100 millió forintot meghaladó összeget térített a Generali Biztosító az elmúlt évben, de rengeteg 50-80 millió forintos kifizetésre is sor került.

Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, a gazdák összesen 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Tulajdonképpen a Dunától keletre eső területek mindegyike jelentősen megszenvedte az aszályt, így a mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok mintegy 41 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek az aszálykár és a szélsőséges időjárás okozta egyéb károk enyhítésére, melyből a Generali Biztosító is kivette a részét.

Extrém károk, kiszámíthatatlan jövő

„2022-ben egyértelműen a kukoricaültetvényekben keletkezett a legnagyobb kár az extrém szárazság miatt, míg a második helyre a napraforgó került ezen a téren, de jelentős összegeket fizettünk ki a kalászosokra és a repcére is, utóbbiak azonban eltörpültek a kukoricakárok mellett. Volt olyan kukoricatermelő, akinek 100 millió forintot meghaladó összeget térített a Generali Biztosító az elmúlt évben, de rengeteg 50-80 millió forintos kifizetésre is sor került” – mondta el Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási területének vezetője.

Nem csoda tehát, hogy az aszálykárok elleni biztosításra idén érezhetően nőtt az érdeklődés a szakértő szerint. Ugyanakkor az időjárás sajnos hazánkban is egyre kiszámíthatatlanabb: tavaly az aszály volt a domináns kockázat, de emellett több milliárdot fizettünk ki egyéb kockázatokra is, mint például jég és vihar károkra.

Nagyon nehéz így megjósolni, hogy idén milyen természeti csapásokkal kell számolni, mert bár jelenleg egyelőre biztatóbb a csapadékhelyzet, mint tavaly ilyenkor, még mindig magas a kockázata, hogy aszályosra fordul az időjárás. A jelenlegi időjárás mellett a jég- és viharkockázatoknak is nagy az esélye – gondoljunk csak az elmúlt időszakok viharos erejű széllökéseire vagy a folyamatosan ingadozó hőmérsékletre. A szántóföldi növények esetén a most tapasztalható időjárás egyelőre nem okozott komoly problémát. A gyümölcsösök esetén viszont a tavaszi fagykár esélye igen magas, hiszen több területen, több fajtánál már elkezdődött a virágzás. Ebben az időszakban nagyon érzékenyek a növények az éjszakai fagyokra, a mélyfekvésű területek különösen kitettek a fagyveszélynek – teszi hozzá Bordás Imre.

Díjtámogatott növénybiztosítás, tudatosabb gazdák

Jól látszik tehát, hogy a kiszámíthatatlan természeti jelenségekkel szembeni megfontolt és előrelátó védekezés egyre fontosabb. Nem véletlenül választják egyre többen a díjtámogatott növénybiztosítást, hiszen ebben az esetben a befizetendő összeg egy részét a jogszabályban meghatározott állami szerv visszatéríti a termelő részére. A díjtámogatott növénybiztosítást választó gazdák akár a károkat leggyakrabban okozó természeti kockázatok mindegyikére köthetnek biztosítást, így őszi-, téli-, tavaszi fagy, tűz, jég, vihar, aszály, árvíz, illetve felhőszakadás okozta veszteségekre is. A támogatásokkal kapcsolatos legfrissebb információk a palyazat.gov.hu oldalon érhetők el.

Az idei szezonban várakozásaink szerint tudatosabb hozzáállással jobban figyelnek majd arra a gazdák, hogy mely növényeket teszik „A” csomagba, illetve az aszálykockázatok kezelésére is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd. Azt javasoljuk, hogy legalább egy alapbiztosítást kössenek, mert a klímaváltozással az aszály szinte minden évben előfordulhat. Nagyon fontos, hogy a gazdálkodók pontosan ismerjék, hogy a szerződés mit tartalmaz, hogy mikor, mely kockázatnál, milyen feltételekkel térít a biztosító. A kötési időszak május 31-ig tart, azt azonban fontos tudni, hogy az idei évtől változtatás történt: a kárenyhítő juttatás összegének megállapításánál csak az a mezőgazdasági biztosítás fogadható el, amelyet már az első káresemény bekövetkezése előtt megkötöttek. Ezért kiemelten javasoljuk mindenkinek, hogy időben kösse meg a növénybiztosítását

– tanácsolja Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási területének vezetője.

Így nézett ki a tavalyi év agrárkár szempontjából

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet adatai szerint, a mezőgazdasági díjbevételek összesen 36,4 milliárd forintot (+65,3 százalék 2021-hez képest), a kárkifizetések 52,9 milliárd forintot (+414,1 százalék 2021-hez képest) tettek ki 2022-ben. Magyarországon a gazdálkodók 32,9 milliárd forint feletti növénybiztosítási díjat (+71,4 százalék 2021-hez képest) fizettek be a biztosítók és biztosítóegyesületek részére 2022-ben, amiből 30,7 milliárd forint (a befizetések közel 93,3 százaléka) után kívánták a termelők igénybe venni az utólagos állami díjtámogatást.

A növénybiztosítási ágazat hegemóniája továbbra is fennállt, sőt erősödött, mivel 2022-ben az összbevétel 90,4 százalékát adta ez a szegmens. Az állatbiztosítási ágazat részesedése az összes díjbevételből 3,1 százalék volt, a vagyon- és felelősségbiztosításoké csökkent (6,5 százalék), míg az erdőbiztosításoké a minimális szinten maradt. A hazai díjtámogatott biztosítási piacon az „A” típusú növénybiztosítás az összes díjtámogatott és a hozzá kapcsolódó kiegészítő biztosítások díjelőírásának 55,7 százalékát (+3,3 százalékpont), kárfizetésének 84,6 százalékát (+40,3 százalékpont) tette ki 2022-ben. A díjtámogatott növénybiztosításból (a kiegészítő biztosítások elhagyásával) a legnagyobb részesedést továbbra is az „A” típusú érte el: a díjbevételek 57,4 százalékát, míg a kárkifizetések 92,2 (36,5 százalékponttal nőtt) százalékát adta.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink