Szabálytalanságok a permetezőgépek felülvizsgálatakor

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország
Az adminisztrációs szabálytalanságok mellett súlyos kihágásokat is tapasztaltak a hatóság ellenőrei a permetezőgépeket felülvizsgáló állomásoknál.

A használatban lévő növényvédő gépek időszakos műszaki felülvizsgálata 2019 júliusától kötelező, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021 májusában megkezdte a felülvizsgáló állomások tevékenységének célzott ellenőrzését. Az ellenőrzés arra irányult, hogy a felülvizsgáló állomások a vonatkozó jogszabályban és az abban hivatkozott szabványokban leírtak szerint végzik-e a tevékenységüket.

A Nébih munkatársai tizenkilenc felülvizsgáló állomás helyszíni ellenőrzését végezték el a május közepétől november közepéig tartó időszakban – írta közleményében a hatóság. Elsősorban olyan állomásokat ellenőriztek, amelyek korábban több mint 300 permetezőgép műszaki felülvizsgálatát végezték el, valamint termelői visszajelzések alapján visszásságok merülhettek fel a tevékenységükkel kapcsolatosan.

Gyakran előfordult, hogy az ellenőrzött állomások nem, vagy csak részben tettek eleget adminisztrációs kötelezettségeiknek.

A legsúlyosabb kihágás azonban az érdemi felülvizsgálat nélkül történt tanúsítvány és igazoló matrica kiadás volt.

Az ellenőrök tapasztalataikat egy, a felülvizsgáló állomások részére szerveződő továbbképzésen megosztják a résztvevőkkel, hogy a hibákból tanulva a legmagasabb színvonalú szolgáltatást tudják nyújtani a gazdálkodók számára, ezzel hozzájárulva a környezeti és élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentéséhez.

A Nébih szakemberei jövőre is folytatják a helyszíni ellenőrzést, amelyek megvalósulhatnak előzetes bejelentést követően telephelyen vagy előzetes bejelentés nélkül felülvizsgálati helyszínen is. A Nébih ezúton is felhívja a géptulajdonos-termelők figyelmét arra, hogy a használt növényvédő gépeket a gépek tulajdonosainak rendszeres időközönként el kell vinniük műszaki felülvizsgálatra – érvényes jogosultsággal rendelkező – ellenőrző állomáshoz.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink